28 mai 2022 - 12:41

Deputatii blocheaza miscarea statelor membre pentru a slabi protectia albinelor impotriva pesticidelor

Proiectul de propunere al Comisiei Europene a fost menit să includă în legislația UE orientările Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), din 2013 pentru a reduce utilizarea pesticidelor care dăunează albinelor. Ghidul a indicat cum trebuie testate pesticidele, pentru a proteja albinele de expunerea acută și cronică. Pesticidele ar rămâne disponibile pe piață numai dacă trec noile teste.

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre ale UE s-au opus dispozițiilor, forțând Comisia să ia un compromis să țină la bord numai dispozițiile care protejează albinele împotriva expunerii acute.

Potrivit unei rezoluții parlamentare adoptată în data de 24.10.2019, „este inacceptabil ca statele membre să se opună punerii în aplicare integrală a orientărilor privind albinele EFSA din 2013”. Proiectul „introduce doar modificări (…) în ceea ce privește toxicitatea acută pentru albinele, dar rămâne tăcut în ceea ce privește toxicitatea cronică pentru acestea, precum și asupra toxicității pentru albine și albine solitare”. Mai mult, textul Comisiei „nu reprezintă cele mai recente evoluții ale cunoștințelor științifice și tehnice” și „nu ar modifica nivelul de protecție” deja existent.

Deputații subliniază, de asemenea, că Comisia Europeană nu ar fi trebuit să renunțe la ea și ar fi trebuit să utilizeze pe deplin puterile sale, întrucât cele 16 state membre care împiedică aplicarea criteriilor de protecție nu formau o majoritate calificată.

Prin urmare, rezoluția solicită Comisiei să prezinte o nouă legislație bazată pe cele mai recente cunoștințe științifice și tehnice.

„Prin opunerea unor criterii de evaluare, care sunt mult prea slabe, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pesticidele pentru albine, am dorit să punem o întrebare simplă: suntem serioși cu privire la protejarea mediului? Suntem serioși în ceea ce privește protejarea organismelor vii? „, A declarat președintele Comitetului pentru Mediu, Pascal Canfin (Renew, FR). „Rezultatul este foarte clar: datorită mobilizării noastre, o majoritate foarte mare a Parlamentului European nu a dorit o legislație redusă cu privire la protecția albinelor. Acum solicităm Comisiei să își revizuiască textul și să ne prezinte o legislație care elimină pesticidele care prezintă cel mai mare pericol pentru polenizatori”, a adăugat el.

Parlamentul a blocat propunerea Comisiei prin adoptarea rezoluției cu majoritatea absolută a membrilor săi, cu 533 voturi pentru și 67 de abțineri. Comisia Europeană trebuie să prezinte o nouă propunere.

Membrii subliniază faptul că, potrivit Comisiei, există o „scădere dramatică a apariției și diversității tuturor tipurilor de polenizatori de insecte sălbatice europene, inclusiv albine sălbatice, hoverflies, fluturi și molii. Numeroase specii de polenizatoare dispar sau sunt amenințate de dispariție ”.

Doar în UE, aproximativ 84% din speciile de culturi și 78% din speciile de flori sălbatice depind, cel puțin parțial, de polenizarea animalelor. Până la aproape 15 miliarde EUR din producția agricolă anuală a UE este atribuită direct polenizatorilor de insecte.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.