3 decembrie 2021 - 16:11

Deputatii au decis: Padurarii vor fi dotati cu arme letale!

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament la legea privind statutul personalului silvic prin care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale, informează hotnews.ro. Decizia vine după ce un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoții de lemne săptămâna trecută, iar incidentele de acest gen sunt din ce în ce mai dese în ultima perioadă. În prezent, pădurarii au în dotare doar arme neletale. 

Comisia pentru agricultură a dat raport favorabil, în unanimitate, unui proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic și au introdus prevederea prin care personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal. 

Astfel „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

Un alt amendament al legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este și forul decizional în acest caz.