Deputaţii au adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea Legii Cooperaţiei Agricole.Vezi ce prevede aceasta!

parlamentCamera Deputaților a adoptat, marți, 28 iunie 2016, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr.566/2004, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Noul act normativ creează cadrul legal care permite întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale (constituite în temeiul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familial) să devină membri ai unei cooperative agricole.
Potrivit deputaţilor: „dimensiunea redusă a exploatațiilor agricole, gradul ridicat de fragmentare și cooperarea insuficientă a producătorilor agricoli au determinat o slabă dezvoltare a sectorului agricol, iar creșterea competitivității în acest sector este condiționată de valorificarea pe piață a unor produse corespunzătoare calitativ și cantitativ”.
Conform prevederilor noului act normativ, cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare.
Totodată, legea menționează expres că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. De asemenea, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.
Legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.
Pentru a se stimula exploatațiile unitare, se acordă forme de sprijin financiar de la bugetul de stat sau din fonduri europene cooperativelor agricole care nu și-au fragmentat terenurile, respectiv nu au constituit exploatații din fragmentări.
Adaptarea producției la cerințele pieței poate fi încurajată de asocierea producătorilor agricoli, iar una dintre principalele beneficii ale cooperării este conștientizarea importanței aplicării unor tehnologii de producție unitare, corespunzătoare solicitărilor procesatorilor și consumatorilor.
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole