EXCLUSIV! Demisie din Forța Fermierilor, anunțată în direct! S-a constituit Sindicatul Fermierilor Patrioți din România!
O bună parte dintre membrii Asociației Forța Fermierilor și-au dat demisia din această organizație și au constituit Sindicatul Fermierilor Patrioți din România. Anunțul a fost făcut, joi, în direct la AgroTV, de binecunoscutul fermier Ștefan Muscă, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport, realizată de Ovidiu Ghinea.
Președintele noii organizații – Sindicatul Fermierilor Patrioți din România – este chiar Ștefan Muscă, care a explicat motivele pentru care mai mulți fermieri au luat decizia de a se retrage din Forța Fermierilor.
„Noi, această conducere, care am făcut parte din Asociația Forța Fermierilor, din acest moment ne dăm demisia, nu mai dorim să facem parte din această asociație, ne-am înființat o altă formă asociativă, o organizație sindicală. Considerăm că suntem singurii, la această oră, care ne luptăm pentru fermierul mic și mijlociu, pentru ferma de subzistență, pentru satul românesc și pentru consumatorul din România”, a declarat Ștefan Muscă în studioul amenajat de AgroTV în cadrul Târgului INDAGRA 2022.
Muscă a explicat că unul dintre principalele motive pentru care mulți fermieri mici și mijlocii nu se mai simt reprezentați de Forța Fermierilor este că nimeni nu a luat atitudine față de lipsa de interes din noul Plan Strategic Național în legătură cu ferma de familie.
„Suntem foarte dezamăgiți de Planul Național Strategic, eu chiar am făcut niște presiuni, am avut niște întâlniri cu doamna europarlamentar Carmen Avram, la Alexandria, unde am rugat-o insistent în numele fermierilor din România să găsească o soluție de a întroarce înapoi (PNS – n.r.), pentru că nu putem să acceptăm 100 de milioane (de euro) pentru 6 milioane de hectare. Nu putem, cu această sumă, să ne luăm decât sape, altceva nimic! Noi suntem, vom fi pedepsiți și nu vom face procesare. Este strigător la cer cum poți să dai o sută de milioane la la peste 700.000 de fermieri, iar de 5,8 miliarde să beneficieze doar un număr de 4-5000 de fermieri din România. Noi trebuie să resuscităm satul românesc, trebuie să găsim o soluție prin care să ne păstrăm copiii în țară, să nu-i izgonim, să plece, noi trebuie să producem mâncare sănătoasă pentru consumatorul din România. Pentru asta nu vom fi de acord și vom face presiuni maxime pentru a întoarce Planul Național Strategic înapoi, pentru a se distribui banii în mod corespunzător, pentru că noi nu suntem nici cerșetori, nu suntem nici sclavi într-o societate bolnavă. Noi vrem să lucrăm, nu vrem milă de la nimeni, dar ceea ce ni se cuvine vrem să primim”, a declarat Ștefan Muscă.
La rândul său, Georgiana Udrescu, prim-vicepreședinte în Sindicatul Fermirilor Patrioți din România, a atras atenția că fermierii mici și mijlocii din țară se află în situația în care nu își mai pot susține cheltuielile, iar politicienii nu fac decât să îi amăgească la nivel declarativ, în timp de în documentele noului PNS măsurile nu sunt nici pe departe unele în sprijinul lor.
„Am avut multe întâlniri cu fermierii din țară, am fostul cu domnul președinte săptămânile trecute în diferite zone și am explicat cât de importantă este ferma de famile, pentru că am văzut că în noul PNS ferma de familie nu este susținută. Sindicatul Fermirilor Patrioți din România militează pentru ferma de famile, ferma de subzistență și cei care oferă hrană acestei țări. Până la urmă ei sunt cei mai importanți factori în producerea hranei sănătoase. Am constatat însă cu stupoare, în noul PNS, că de fapt sunt foarte puțini alocați la ferma de familie și nu știu ce așteptări să avem de la acești oameni, pe care i-am găsit destul de năpăstuiți, destul de supărați că nu își mai pot susține cheltuielile. Nu știu de ce nu le spunem clar în față că vrem să-I închidem. Așa îi amăgim că îi susținem, la nivel declarativ factorii politici tot le spun sunt susținătorii acestor ferme de familie. Dar în documente nu am găsit nicio susținere, în teren, când am mers, nici măcar primarii nu își susțin crescătorii de animale și pe cei mici din teritoriu. De aceea tragem un semnal de alarmă: (…) oamenii ăștia nu sunt ajutați de nimeni, nici măcar să participe la o expoziție. Am întâlnit oameni care nu aveau voie să intre într-o expoziție cu animalele pentru că nu făceau parte dintr-o asociație foarte mare căreia nu pot acum să-I dau numele. Este strigător la cer la ce s-a ajuns în țara aceasta! Dezbinarea asta între fermieri, lupta asta între președinți de asociații, între politicieni, nu face decât rău fermei de familie. Oameni buni, suntem în stadiul în care nu o să mai avem ce să mâncăm! Dacă nu ne adunăm acum rândurile și nu ne îndreptăm către țara noastră și către fermierii ăștia mici café ne susțin, nu o să mai avem pe cine să susținem și ce declarații să mai facem la televizor”, a atras atenția Georgiana Udrescu.
Un alt fermier, Lucian Marincea, vicepreședinte în Sindicatul Fermierilor Patrioți din România, susține că prin noul PNS se dorește să ajutăm doar fermele mari, iar fermele de familie și mai ales tineri tinerii fermieri sunt ignorați cu bună știință.
„Cum vrem noi să ajutăm tinerii fermieri? Cu ce îi ajutăm, cu 2.700 de kilograme redevență, cu faptul că nu au acces la finanțare? Îi ajutăm să plece din țară! În PNS se spune: «ferma de familie – pilonul societății». Păi care pilon, fraților, că deja este putrezit la rădăcină?! (…) Cei mari exportă totul, expotă floarea-soarelui, exportă grâu, exportă toate alea. De ce nu facem zootehnie, de ce nu se apleacă spre procesare? Noi nu mai facem procesare, pentru că nu avem bani, fraților!”, a spus Lucian Marincea.
Potrivit fermierului Florin Platon, vicepreședinte în Sindicatul Fermierilor Patrioți din România, banii prevăzuți în Planul Național Strategic ar fi trebuit distribuiți procentual în funcție de suprafața de teren lucrată, nu să revină, într-o proporție covârșitoare, doar marilor ferme, care luvrează mai puțin de o treime din sprafața agricolă a României.
„Am o mare întrebare legată de cum s-au împărțit banii în PNS, întrucât ferma de subzistență și semisubzistență lucrează undeva la 3,7 milioane de hectare, iar ferma de familie, vreo 3 milioane de hectare. Restul, până la 9,8 milioane de hectare lucrează ferma mare. Acești bani din PNS ar fi trebuit împărțiți procentual în funcție de cât teren lucrează fiecare fermă. Nicidecum să arunci așa o sumă ca să nu zici că nu dai și fermelor de familie ceva. Păi, vrem să facem performanță, vrem să facem procesare. (…) Cum vom reuși noi să modernizăm ferma de familie și să facem procesare în țară, să rămână plusvaloare în țară?”, a atras atenția Florin Platon.