13 mai 2021 - 11:37

Delicioasa Halloumi, înregistrată ca denumire de origine protejată (DOP)

Comisia Europeană a adoptat un pachet de două măsuri referitoare la un important patrimoniu cipriot: Χαλλούμι / Halloumi / Hellim. În primul rând, Comisia a înregistrat Χαλλούμι / Halloumi / Hellim ca denumire de origine protejată (DOP), protejând denumirea valoroasă împotriva imitației și utilizării necorespunzătoare în UE. Doar Χαλλούμι / Halloumi / Hellim produsă în Cipru conform specificațiilor produsului este acum permisă utilizarea denumirii înregistrate, aducând beneficii economice clare insulei.

Înregistrarea permite producătorilor acestei brânzeturi cipriote iconice, renumită în întreaga lume pentru textura sa caracteristică, aspectul pliat și aptitudinea pentru servirea la grătar sau prăjită, bazată oriunde pe insula Cipru să beneficieze de statutul DOP.

În al doilea rând, pentru a facilita producătorilor din comunitatea cipriotă turcă să beneficieze pe deplin de protecție, Comisia a adoptat o măsură care permite produsului DOP să treacă Linia Verde, cu condiția ca brânza și laptele din care a fost fabricat să îndeplinească toate animalele din UE. și standardele de sănătate publică.

Acest pachet istoric care pune în aplicare Înțelegerea comună pentru Χαλλούμι / Halloumi / Hellim ajuns la 2015, care urmează să fie pus în aplicare până la reunificarea Ciprului.

Măsura care însoțește înregistrarea Χαλλούμι / Halloumi / Hellim ca DOP vizează asigurarea faptului că situația sănătății animale și publice din UE, precum și siguranța alimentelor nu sunt compromise. De asemenea, stabilește condițiile pentru desfășurarea schimburilor comerciale, inclusiv dispoziții privind controalele. În plus, unitățile de prelucrare a laptelui vor trebui să respecte normele relevante de sănătate publică.

Principalele caracteristici ale pachetului sunt:

Numele „Χαλλούμι (Halloumi) / Hellim” se află acum în registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate. Numai Χαλλούμι / Halloumi / Hellim produs pe insula Cipru și conform rețetei tradiționale poate fi acum comercializat în Uniunea Europeană sub acest nume.

Un organism de inspecție acreditat la nivel internațional va fi desemnat să efectueze inspecții DOP în întregul Cipru. Organismul de inspecție va fi responsabil de asigurarea respectării rețetei tradiționale de către producători.

Se va stabili un aranjament funcțional pentru a asigura controale eficiente ale DOP pe întregul Cipru, care va fi monitorizat îndeaproape de către Comisie.

O măsură de ridicare a interdicțiilor de circulație a anumitor produse de origine animală pe insula Cipru, în așteptarea reunificării sale și de stabilire a anumitor condiții pentru deplasarea produselor respective pentru a permite producerea „Χαλλούμι” (Halloumi) / „Hellim” (DOP) peste tot Cipru.

Un organism privat de inspecție va fi desemnat să efectueze inspecții la fermele și lactatele din comunitatea cipriotă turcă pentru a se asigura că acestea respectă toate normele de sănătate și igienă ale UE. Doar Χαλλούμι / Halloumi / Hellim care îndeplinește toate standardele de sănătate ale UE poate fi tranzacționat peste Linia Verde.

Observații ale membrilor Colegiului

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, care este, de asemenea, responsabilă pentru sprijinul pentru soluționarea Ciprului, a declarat: „Aceasta este o realizare majoră cu semnificație politică și economică pentru întreaga insulă Cipru. Acesta arată că sunt posibile soluții reciproc avantajoase, precum și rolul important al Comisiei în realizarea acestora. Punerea în aplicare a acestor aranjamente, într-un spirit de cooperare, ar trebui să contribuie la consolidarea încrederii între cele două comunități cipriote. Comisia va continua să joace un rol activ în vederea realizării unei soluții cuprinzătoare și durabile la problema Ciprului ”.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Sunt încântat că Χαλλούμι / Halloumi / Hellim a intrat în registrul DOP și IGP, alăturându-se celor mai bune produse ale agriculturii și alimentelor de înaltă calitate din Europa. Cererea pentru toți producătorii din Cipru care doresc să adere la schemă este rodul a mulți ani de muncă pacientă și atentă din toate părțile. Acest acord de înregistrare a DOP asigură un tratament egal și echitabil pentru toți producătorii de pe fiecare parte a Liniei Verzi și va garanta în cele din urmă că consumatorii din întreaga Uniune Europeană pot identifica acest produs autentic cipriot ”.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: “Astăzi, Comisia a adoptat o decizie istorică după ani de muncă dedicată. Cu sprijinul unanim al tuturor statelor membre, astăzi protejăm nu numai un produs național unic al Ciprului, ci și protecțiile sanitare stricte ale Uniunii noastre, care sunt esențiale pentru siguranța alimentelor. Comisia a dezvoltat acest cadru în acord cu autoritățile competente din Cipru și se angajează pe deplin să sprijine punerea în aplicare și supravegherea cu succes a acesteia. această decizie, în așteptarea reunificării țării, asigurându-ne totodată respectarea standardelor stricte de siguranță alimentară ”.

 

****

Χαλλούμι / Halloumi / Hellim este cel mai proeminent produs animal din Cipru. Pe lângă valoarea sa culturală, este și un produs de o importanță economică semnificativă pentru insulă.

Înregistrarea lui Halloumi / Hellim ca DOP – disponibilă în egală măsură producătorilor din ambele comunități cipriote – este, de asemenea, un pas extrem de simbolic pentru a apropia cele două comunități și a lucra împreună pentru a construi încredere.

Pentru a proteja sănătatea animală și publică în întregul Cipru, Comisia va sprijini sectorul lactatelor cipriote turcești pentru a se conforma cât mai curând posibil cu standardele UE de sănătate animală și publică. Comisia intenționează să își intensifice sprijinul pentru sectorul lactatelor cipriote turce în cadrul programului de ajutor pentru comunitatea cipriotă turcă.

Ca parte a pachetului, decizia prevede posibilitatea înființării unui grup de lucru pe Χαλλούμι / Halloumi / Hellim. Acest grup va fi prezidat de Comisie și compus din reprezentanți din cele două comunități cipriote. Grupul de lucru va revizui punerea în aplicare a regulamentului și a deciziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.