3 decembrie 2021 - 14:24

DELEGATIA ANF PARTICIPA LA ROMA LA DEZBATERI ALE COMISIEI PENTRU MASURI FITOSANITARE

Delegaţia Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) participă în perioada 1 – 5 aprilie 2019, la Roma, Italia, la cea de a 14-a reuniune a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare (CPM 14) care guvernează Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor (IPPC). Alături de Comisia Europeană, în funcție de competențe, delegația va prezenta în plen poziția statelor membre UE.

Printre subiectele principale din cadrul agendei de lucru se evidențiază: propunerea de adoptare a unor Standarde Internaţionale – ISPM 5, ce se referă la termenii specifici din domeniul fitosanitar, Standardul Internaţional, care vizează utilizarea fumigării ca măsură fitosanitară precum și Cadrul Strategic 2020-2030, ce prevede o serie de linii directoare de urmat de către Organizaţiile Naţionale de Protecţia Plantelor (NPPOs), în vederea asigurării unei abordări uniforme în aplicarea măsurilor fitosanitare.

Totodată, discuțiile privind Planul de acţiune şi bugetul alocat pentru activităţile de conștientizare asupra sănătății plantelor din cadrul Anului Internaţional pentru Sănătatea Plantelor 2020  vor fi deosebit de importante, având în vedere faptul că se dorește ca această manifestare să reprezinte un punct de start pentru toate părțile implicate, din perspectiva unor acțiuni care vor marca noile provocări din domeniul fitosanitar.    

CPM se reunește în fiecare an, în această perioadă, la sediul FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură) din Roma, pentru a promova cooperarea dintre părțile interesate și a contribui la punerea în aplicare a obiectivelor IPPC. Comisia analizează situația protecției plantelor din întreaga lume, identifică acțiunea de combatere a răspândirii organismelor dăunătoare în zonele noi, dezvoltă și adoptă standarde internaționale și orientări pentru recunoașterea organizațiilor regionale de protecția plantelor.