16 iunie 2021 - 10:49

Alexander Degianski: ”Noi, fermierii mari, am ajuns Antihristul agriculturii”

Fermierii mari au ajuns Antihristul agriculturii europene – este concluzia la care a ajuns Alexander Degianski, fermieri din zona de vest a țării, în urma discuțiilor privind plafonare subvențiilor în noua Politică Agricolă Comună. 

”Aș dori să îmi afirm stupoarea și mirarea, pentru că eu sunt reprezentantul Antihristului agriculturii europene și anume fermierii mari. Văd că în permanență se dorește demonizarea acestora și se marșază pe fermele mici, de familie, ceea ce este un lucru lăudabil, dar nu în detrimentul oamenilor care au reușit să acumuleze niște terenuri și că creeze businessuri de succers.

Nu e normal ca tocmai acestora să le dai în cap, fermieri mari care plătesc toată dările la stat, care nu plătesc niciodată la negru, care aduc plus valoare în zonele în care se află, sunt angajatori importanți.

Dacă ne uităm în vestul europei, dimensiunea fermelor este una mică comparativ cu ce avem în România. Nu luăm media României, acea fermă de de două hectare sau exploatația medie care este înregistrată la APIA, că aia este o prostie. Toată lumea știe că este doar o chestiune scriptică, pentru că majoritatea fermierilor nu pot fi numiți fermieri. Dacă nu fac de la 100 de hectare în sus când vorbim de cultura mare, sunt ferme de subzistență”, a subliniat fermierul în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Degianski a mai atras atenția asupra unui aspect important, și anume slaba pregătire din școlile de profil, mai ales în această perioadă. În opinia fermierului, acest factor ar putea crea mari probleme în viitor, pentru că tinerii fermieri nu vor fi pregătiți corespunzător să poată să gestioneze terenurile și afacerile agricole.

”Vedem un lucru foarte trist. Fermele încep să fie foarte bine industrializate și documentate și avem nevoie de specialiști. Vedem acum, în această perioadă, că școala este la pământ. Nu că ar fi fost ceva deosebit și înainte de pandemie, dar acum vedem că orele se fac online, nu mai trebuie teze, teste, facem totul ușor. Or o fermă mare care pierde subvenție de câteva sute de mii sau milioane de euro, va avea mai multe variante, printre care și aceea de a se micșora și a ceda acele terenuri către fermierii mici. Credeți că este atât de simplu pentru niște tineri fără experiență, fără cunoștințe corespunzătoare, să ajungă să facă performanță în agricultură?”, a mai adăugat Alexander Degianski.