15 mai 2021 - 16:41

Deficitul balantei comerciale in sectorul agroalimentar atinge cote alarmante!

Deficitul balanţei comerciale în sectorul agricol şi al industriei alimentare este de aproape un miliard de euro pentru perioada ianuarie-noiembrie 2019, însă pe relaţia cu Uniunea Europeană depăşim două miliarde de euro, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.     

“În general, în ultima perioadă, cam în ultimii şase ani, creşte anual deficitul balanţei comerciale în sectorul agricol şi al industriei alimentare. Am o situaţie până la finele lunii noiembrie pentru 2019, deficitul balanţei comerciale este de aproape un miliard de euro, 960 de milioane, total. Dacă ne referim la relaţia cu Uniunea Europeană este mult mai mare, peste două miliarde de euro, recuperăm cu ţările terţe unde avem un plus de 1,18 miliarde de euro”, a spus Oros, citat de AGERPRES.

El a precizat că “este alarmant pentru noi” dacă ne uităm la structura importurilor şi a exporturilor.

“O ţară care teoretic am avea posibilităţi să exportăm produse cu plus valoare, produse procesate, dar se pare că nu reuşim să facem acest lucru. Noi exportăm produse primare cu valoare foarte mică, adică cereale şi animale vii în cantităţi şi în sume foarte mari. În schimb, importăm carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, legume-fructe, dar şi preparate procesate din legume şi fructe. Practic, noi exportăm subvenţii, pentru că atât pentru animale cât şi pentru cereale noi oferim ca şi ţară subvenţii foarte mari – atât bani europeni cât şi în complementare bani de la bugetul naţional – practic noi putem spune că exportăm subvenţii. Aproape 70% din subvenţiile acordate le pierdem aici”, a subliniat ministrul Agriculturii.