Fermele din statele europene au devenit dependente de muncitorii din țări precum România sau Bulgaria, iar acum se confruntă cu lipsa acută a lucrătorilor din cauza pandemiei. De aceea au apărut o serie de temeri care sunt legate de creșterea prețurilor, de putrezirea recoltelor care sunt neculese sau lipsa fructelor și legumelor proaspete din magazine, după cum scrie Financial Times.
În acest moment există un mare deficit de lucrători în domeniul agricol. În Franța ar fi nevoie de 200.000 de muncitori, în Spania ar fi necesar aproximativ 70.000-80.000 de persoane, în Italia de 250.000 de lucrători sezonieri în următoarele două luni, în Marea Britanie de 70.000-80.000, în Germania ar fi nevoie de 300.000 de angajați sezonieri.
Potrivit companiilor agricole, restricțiile de circulație impuse în contextul pandemiei sunt completate de îngrijorările muncitorilor privind riscul de îmbolnăvire și de temerile că nu se vor mai putea întoarce acasă. Diferite legume, ca sparanghelul, sunt deja gata de cules, astfel că lipsa muncitorilor este o urgență pentru statele dezvoltate din Europa.
Guvernele din Vest anunță diferite măsuri pentru a combate problema deficitului de forță de muncă. Astfel, în Germania, Franța, Spania și Marea Britanie se lucrează la scheme de recrutare în masă spun cei de la profit.ro
Ce ar mai trebui precizat este faptul că săptămâna trecută, Germania a ridicat restricțiile de intrare în țară pentru muncitorii sezonieri. Franța și Spania vor să își convingă proprii cetățeni să culeagă recoltele, după decenii de dependență de forța de muncă din străinătate. Spre exemplu, Spania a anunțat că spaniolii vor putea beneficia de ajutor de șomaj chiar dacă realizează activități agricole, măsură valabilă până la finele lunii iunie mai spun cei de la profit.ro
Autor: Daria Diaconiuc