Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din culturile de porumb

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligencesezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele:

ATENȚIE! În săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și MoldovaHelicoverpa armigera constituie un pericol direct pentru culturile de porumb și poate produce pagube considerabile în această fenofază, când larvele de vârsta a I-a și a II-a atacă știuleții de porumb formați și se hrănesc cu mătasea acestora. Larvele mature atacă știuleții în curs de formare și consumă boabele acestora, aflate în fenofaza lapte – ceară. În locul atacului se instalează fungi din genul Fusarium și Aspergillus, care se dezvoltă foarte bine la temperaturi ridicate și produc micotoxine. Aceste micotoxine fac ca porumbul să fie impropriu pentru consumul uman şi animal. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.  

Mod de dăunare Helicoverpa armigera
Sursa foto: FMC Agro România

ATENȚIE! Se înregistrează  capturi și al fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a 2-a în capcanele feromonale instalate în zonele de Sud și Sud Est. Urmăriți îndeaproape evoluția capturilor de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim.

- Publicitate -

Daune provocate de cei 2 dăunători
Sursa foto: FMC Agro România

Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 – 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.

Grafic: Capturi medii zilnice Helicoverpa armigera  în perioada 2 – 9 iulie 2024 în zonele de monitorizare

Screenshot

                                                                 Sursa: FMC – Aplicația Arc™ farm intelligence 

Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare
(15-19 iulie 2024)

Pentru mai multe detalii accesați: https://us3.campaign-archive.com/?e=%5bUNIQID%5d&u=cc3e0d4fa168791d76b68df66&id=d658561180

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole