Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din culturile de porumb

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligencesezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele:

ATENȚIE! În săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și MoldovaHelicoverpa armigera constituie un pericol direct pentru culturile de porumb și poate produce pagube considerabile în această fenofază, când larvele de vârsta a I-a și a II-a atacă știuleții de porumb formați și se hrănesc cu mătasea acestora. Larvele mature atacă știuleții în curs de formare și consumă boabele acestora, aflate în fenofaza lapte – ceară. În locul atacului se instalează fungi din genul Fusarium și Aspergillus, care se dezvoltă foarte bine la temperaturi ridicate și produc micotoxine. Aceste micotoxine fac ca porumbul să fie impropriu pentru consumul uman şi animal. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.  

fmc1

Mod de dăunare Helicoverpa armigera
Sursa foto: FMC Agro România

ATENȚIE! Se înregistrează  capturi și al fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a 2-a în capcanele feromonale instalate în zonele de Sud și Sud Est. Urmăriți îndeaproape evoluția capturilor de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim.
fmc3

Daune provocate de cei 2 dăunători
Sursa foto: FMC Agro România

Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 – 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.

Grafic: Capturi medii zilnice Helicoverpa armigera  în perioada 2 – 9 iulie 2024 în zonele de monitorizare

fmc4
Screenshot

                                                                 Sursa: FMC – Aplicația Arc™ farm intelligence 

fmc5

Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare
(15-19 iulie 2024)

fmc6

Pentru mai multe detalii accesați: https://us3.campaign-archive.com/?e=%5bUNIQID%5d&u=cc3e0d4fa168791d76b68df66&id=d658561180

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture