3 decembrie 2021 - 15:00

Decizii importante pentru sectorul pescaresc, adoptate in Consiliul AgriFish

Regulamentul care stabileşte limitele de captură aplicabile în 2020 pentru anumite stocuri de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră a fost adoptat luni în Consiliul AgriFish, desfăşurat la Bruxelles. La discuții a participat și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

”Este pentru prima dată când se adoptă un regulament de sine stătător privind posibilitățile de pescuit atât pentru Marea Mediterană, cât și pentru Marea Neagră, ca urmare a intrării în vigoare în 2019 a planului multianual pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane (WMMAP).

Normele adoptate, de interes pentru România, vizează o cotă autonomă pentru șprot în Marea Neagră aplicabilă Bulgariei și României; aceasta a fost stabilită la un nivel care să permită menținerea nivelului actual al durabilității prin pescuit. Posibilitățile de pescuit pentru calcan în Marea Neagră au fost stabilite în cadrul CGPM”, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

”Normele adoptate mai vizează, printre altele:

  • eforturile de pescuit maxim admisibile, exprimate în număr de zile, pentru anumite stocuri de pește din vestul Mării Mediterane. Aceste eforturi de pescuit au fost stabilite la un nivel cu 10% mai scăzut decât nivelul de referință prevăzut în WMMAP și se aplică Spaniei, Franței și Italiei.
  • posibilitățile de pescuit și alte măsuri stabilite în cadrul Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM). Măsurile respective includ, de exemplu, o perioadă de interzicere a activităților de pescuit pentru anghila europeană în întreaga Mare Mediterană și limite ale capturilor și ale efortului de pescuit pentru stocurile de pești pelagici mici din Marea Adriatică.

Aceste decizii s-au bazat pe cele mai bune avize științifice disponibile, furnizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit, de Comitetul științific consultativ al CGPM pentru pescuit și de Grupul de lucru al CGPM privind Marea Neagră, și respectă principiile politicii comune reformate în domeniul pescuitului (PCP)”, a mai transmis MADR.

În intervenția avută în cadrul consiliului, ministrul Adrian Oros a pus accentul pe strategia Uniunii Europene care să vină în sprijinul statelor membre care încă nu și-au definitivat o strategie pe bioeconomie astfel încât să se poată reduce decalajul la nivel european.

”În intervenția mea, am pus accent pe strategia Uniunii Europene, care va permite punerea în valoare a cercetării, va finanța proiecte de noi modele de afaceri care să valorifice biomasa rezultată din activitățile agricole. Solicităm Comisiei acordarea unui sprijin mai mare acelor state membre care încă nu și-au definitivat o strategie pe bioeconomie astfel încât să se poată reduce decalajul la nivel european.

Considerăm de asemenea utilă stabilirea unei platforme europene care să permită o bună colaborare și schimb de experiențe între toate statele membre și sectorul de cercetare la nivel european”, a transmis Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.