Decizia care îi lasă pe pescarii români fără 250 milioane de EURO

O decizie a Comisiei Europene ar putea să-i pună pe pescarii români în imposibilitatea de a recolta principala resursă acvatică de la Marea Neagră – rapana. Potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat Gheorghe Ștefan în emisiunea ”Agricultura la Raport”, această specie aduce anual venituri de peste 250 milioane de euro. 

”Comisia Europeană vrea să declare specia rapana ca specie invazivă. Nu ne bucură nici pe noi, nici pe bulgari treaba aceasta, pentru că a fi declarată specie invazivă înseamnă să nu mai ai dreptul să o comercializezi. Astăzi, rapana reprezintă principala resursă acvatică din Marea Neagră exploatată de către noi. În anii trecuți am făcut constant între 5.000 și 7.000 de tone. E o specie valoroasă, o specie cu un preț foarte bun, se exportă în general în Japonia și Coreea de Sud. Valoarea celor 7.000 de tone, dacă o înmulțiți cu 35-40 de euro, puteți să vă dați seama ce pierdere ar însemna pentru pescari”, a precizat Gheorghe Ștefan în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit oficialului MADR, propunerea vine din partea direcției generale de mediu din Comisia Europeană, iar punerea ei în practică ar reprezenta un adevărat dezastru pentru pescarii de la Marea Neagră, care și-ar pierde astfel una dintre principalele surse de venit.

”Acum 2-3 săptămâni am avut o ședință cu asociațiile de pescari de la Marea Neagră. Rapana se recoltează în două moduri – pescuitul costier, cei cu ambarcațiuni mici se duc pe apă de 7-8 metri și folosesc scafandri care muncesc din greu, însă fiecare scafandru scoate câte 500-600 kg pe zi. Nu e ușor să culegi rapana bucată cu bucată și să faci 500 kg. E o muncă titanică, care în timp are și repercusiuni asupra sănătății. Cealaltă parte este reprezentată de pescarii industriali, care folosesc vapoare cu GPS și folosesc un fel de năvod cu o ramă metalică. O barcă mică prinde 1.500-2.000 kg/zi, iar un vapor mare poate să prindă 5-7 tone/zi. Așa se face că avem în aproape 5 luni, cât ține pescuitul la rapană, o producție de 7.000 tone. E o resursă importantă. (…) Sunt în România și două fabrici care procesează rapana, pentru că odată colectată, ea se duce la fabrică, se scoate din cochilie, se taie talpa, se procesează, e o muncă destul de susținută, dar merită efortul la prețul pe care vi l-am spus. 

E complexă decizia, pentru că decizia nu aparține direcției generale de pescuit din Comisia Europeană, ci direcției generale de mediu. Astfel, atât Ministerul Mediului de la noi trebuie să vină cu punct de vedere, cât și Ministerul Agriculturii, Agenția Națională de Pescuit, dar și ANSVSA. (…) Am încercat să-i liniștim pe oameni, că o să ne batem pentru ei să nu rămână fără această resursă importantă. După ce că România are o resursă foarte săracă la Marea Neagră, să ne-o mai taie și pe aceea ar fi groaznic”, a mai spus Gheorghe Ștefan.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole