17 octombrie 2021 - 12:46

Decizie de ULTIMĂ ORĂ a lui Adrian Oros! ”Voi retrage Ordinul 5 porci”

După valul de discuții generat în spațiul public de Ordinul 24 care reglementează tipurile de exploatații de porci de pe teritoriul României, ministrul agriculturii spune că acest Ordin va fi retras. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, Adrian Oros a anunțat că obiectivul pe care și l-a propus când a pus în dezbatere publică acest Ordin, de a genera o discuție privind creșterea porcilor în România, a fost atins. Mai mult, actul normativ urmează să fie retras din dezbatere publică, pentru că atribuțiile în ceea ce privește creșterea suinelor nu țin de Ministerul Agriculturii, ci de alte instituții.

”Ordinul de care vorbim este un proiect de ordin, el nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane, o problemă pe care lumea nu vrea să o abordeze. În vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538, care conține exact aceleași prevederi: că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Acest Ordin a avut efect zero. Nu s-a întâmplat nimic nici cu relansarea creșterii porcului, nici cu stoparea pestei porcine”, a precizat Adrian Oros în exclusivitate pentru AGRO TV.

Șeful MADR a venit și cu o serie de date care arată dimensiunea dezastrului din sectorul suin, prin care să demonstreze necesitatea adoptării unor măsuri dure la nivelul întregului sector, prin care pesta porcină africană să poată fi ținută sub control.

”Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 porci. Despăgubirile au fost până acum 6 milioane de lei. Deficitul balanței comerciale pe porc, este de 621 milioane euro. Avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, din care ocupat este doar 982.701 locuri, deoarece toate acele ferme au fost falimentate și noi producem doar 25% din carnea de porc pe care o consumăm”, a arătat Oros.

Potrivit ministrului agriculturii, instituția pe care o conduce nu are, de fapt, nicio atribuție în privința combaterii PPA, însă și-a asumat acest Ordin pentru a crea o discuție în spațiul public, astfel încât toate instituțiile abilitate să conștientizeze importanța adoptării unor măsuri urgente.

”Eu am provocat această discuție cu riscul de a-mi atrage o imagine negativă, dar n-am nicio atribuție. Lumea nu știe pentru că nu se informează. Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu Ministerul Agriculturii. De respectarea normelor de biosecuritate se ocupă ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă MADR, dar tot eu sunt întrebat despre această problemă. De modul de comercializare răspunde ANAF-ul, Ministerul Finanțelor. În schimb, toată lumea îl întreabă pe ministrul agriculturii. Eu am avut curajul să propun acest proiect de Ordin și să-i fac pe cei care sunt responsabili de aceste lucruri să ia măsuri”, a explicat ministrul agriculturii pentru AGRO TV.

Adrian Oros a dezvăluit că va retrage Ordinul din dezbatere publică și va lăsa instituțiile abilitate să-și facă treaba, însă va milita în continuare pentru adoptarea unor măsuri clare de combatere a pestei procine africane și relansare a creșterii porcului în România.

”Noi, Ministerul Agriculturii, avem o singură atribuție: să dăm scheme de sprijin și măsuri celor care respectă legea. (…) Eu o să retrag Ordinul, pentru că este în dezbatere și nu este treaba mea. Cei care au treabă, să-și facă treaba, iar eu o să vin să-i sprijin pe crescătorii care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă.

Eu voi milita în continuare pentru relansarea creșterii porcului și pentru respectarea normelor de biosecuritate și protecția celor care lucrează corect și cresc animale în mod corect. Acest Ordin pe care l-am pus în dezbatere, dacă nu este urmat de niște legi care au putere mult mai mare și dacă acele legi nu sunt aplicate de către instituțiile care au în fișa postului treabă cu prevenirea răspândirii bolilor, Ordinul va rămâne fără obiect. (…) Nu voi ceda în fața samsarilor, care au reușit să distorsioneze mesajul dat de fapt de acest Ordin”, a mai precizat Adrian Oros.

Comments are closed.