Decizia conducerii AFIR cu efecte asupra accesării legale a banilor europeni

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finalizat procedura de achiziţie pentru menţinerea certificării internaţionale a sistemului de management anti-mită, pentru care a obţinut, încă din iunie 2019, certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016.

Concret, AFIR a semnat cu Rina Simtex un contract de prestare de servicii pentru realizarea celui de-al doilea audit de supraveghere, care se va desfăşura în perioada 2-8 iunie 2021, transmit vocile oficiale ale Agenției, prin intermediul unei informări transmise presei.

Menţinerea certificării internaţionale pentru standardul anti-mită pe o durată de 3 ani este condiţionată de efectuarea auditurilor de supraveghere la 12 luni, respectiv 24 luni de la data obţinerii acestei certificări.

„AFIR a manifestat întotdeauna toleranţă zero pentru mită, sens în care s-a implicat activ în implementarea şi ulterior îmbunătăţirea continuă a unui sistem de management anti-mită competitiv şi modern la nivelul instituţiei. Scopul acestui sistem este încurajarea şi promovarea unei culturi instituţionale anti-mită puternice, menită să descurajeze orice potenţiale fapte de mituire”, se scrie în document.

Politica anti-mită încurajează semnalarea faptelor de mită, în sensul în care orice angajat, contractor, beneficiar sau terţ poate sesiza imediat orice solicitare directă sau indirectă de oferire, promitere, dare, acceptare a unui avantaj necuvenit de orice valoare, financiar sau nefinanciar, de recompensare a unei persoane prin plăţi, bunuri, călătorii, asistenţă personală sau alte beneficii pentru o persoană sau rudele sale, cu scopul de a acţiona sau a nu acţiona în legătură cu îndeplinirea sarcinilor specifice.

Potrivit sursei citate, aceste sesizări pot fi transmise prin intermediul adresei de e-mail sesizare.mita@afir.info, garantând în acelaşi timp anonimatul sesizorului.

„Prevenirea şi eliminarea faptelor de luare şi dare de mită necesită un efort continuu şi asumat. Rezultatul pe care vrem şi trebuie să îl obţinem este o relaţie corectă cu beneficiarii şi solicitanţii şi mai ales să le putem oferi egalitatea de şanse pe care fiecare dintre ei trebuie să o aibă. Agenţia a depus în permanenţă eforturi în vederea prevenirii şi combaterii faptelor reprobabile de corupţie şi va continua să implementeze toate instrumentele de management pentru atingerea acestor obiective”, a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

Unul dintre principalele roluri ale sistemului de management anti-mită constă în implementarea unor controale adecvate la nivelul activităţilor specifice desfăşurate de Agenţie, menite să crească şansele de detectare, dacă este cazul, a faptelor de mită.

Implementarea sistemului de management anti-mită înseamnă atât întărirea măsurilor de siguranţă deja existente, cât şi adoptarea unora specifice. Dintre măsurile specifice politicii anti-mită enumerăm: desemnarea unui responsabil de conformare şi monitorizare anti-mită care să supervizeze conceperea şi implementarea acestui sistem de management, conştientizarea periodică a angajaţilor, realizarea analizei riscului de mită, stabilirea unor politici de raportare, monitorizare şi investigare a semnalărilor de mită, precum şi de audit intern.

În vederea reducerii riscului de apariţie a mitei dar şi a creşterii încrederii instituţionale, Politica anti-mită a fost publicată pe site-ul oficial al instituţiei www.afir.info şi a fost comunicată principalilor colaboratori în vederea conformării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole