Decan USAMV Bucuresti: ”Plafonarea subventiilor, similara cu desfiintarea CAP-urilor”

Plafonarea subvențiilor va avea un efect similar cu desființarea CAP-urilor din anul 1990, iar faptul că îi va ajuta pe fermierii mici este doar o iluzie, este de părere prof. dr. Adrian Toma Dinu, decanul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Prezent la evenimentul ”Ziua Cooperativelor”, acesta a făcut următoarele precizări:

”Cineva spunea că sunt unii care pierd și alții care câștigă. Opinia mea documentată este că sunt doar unii care pierd și atât. Este iluzoriu să credem că fermierii mici sau medii vor putea să câștige prin intermediul Pilonului 2, unde se duc banii. Fermele mari care vor pierde sunt ferme în afara arcului Carpatic, e vorba de sudul Moldovei, tot Bărăganul și un pic în vest. Foarte puține ferme mari în Transilvania.

Am făcut un studiu pe cei mai mari 100 de beneficiari în ultimii șase ani de zile, 2018-2011 parcă. Cele 100 de ferme sunt localizate în Bărăgan. Prin plafonare, fermele mari vor fi afectate ca să nu spun că vor fi distruse. Vor fi afectate, dar nu cred că vor fi distruse. Sunt ferme care au făcut investiții, iar în investițiile lor au contat pe acea subvenție și care, dacă din 2021 nu va mai veni, cu siguranță îi va afecta.

Mi-e greu să cred că nu vor rezista. Vor rezista cu siguranță pentru că sunt oameni care au investit în agricultură, care de 30 de ani de zile au cumpărat pământ când alții nu cumpărau pământ, atenție, sunt oameni care au știut să se descurce în sensul bun al cuvântului. Dacă acceptăm plafonarea și dacă milităm pentru plafonare, mie mi se pare că se întâmplă un fel de 1990 cu desființarea CAP-urilor.

Acum, în fermele mari avem cât de cât o concentrare a terenurilor, probabil că prin plafonare, fermele mari se vor disipa. Și dacă cineva crede că, prin afectarea acestor ferme mari, vom aduce populație în zonele rurale depopulate, este iluzoriu. Asta e opinia mea fermă și nu cred că este cineva care a mers, de exemplu, între Saraiu și Topolog, în Tulcea, sunt 27 de kilometri, cine crede că se poate stabili acolo să facă o fermă mică, în locul fermelor mari care sunt acolo”, a spus prof. dr. Dinu Adrian Toma, la Ziua Cooperativelor de Cultură Mare, organizată pe 30 ianuarie 2020, la București, de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole