27 octombrie 2021 - 11:13

De Sf. Ioan fiti veseli, dar nu beti vin rosu. Pe cel alb traditia nu il interzice . La multi ani!

Cine nu este vesel în această zi, de Sf. Ioan, va avea parte de probleme tot anul- nu o spunem noi ci batranii care stiu ce vorbesc.

Tot pe 7 ianuarie, conform tradiţiei, nu se consumă vin roşu, acesta amintind de martirajul  Sfântului Ioan. De vinul alb traditia nu spune nimic.

Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice”, spun specialiştii în etnografie.

În ziua de Sfântul Ioan există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună

În multe sate din Maramureş se ţine obiceiul Vergelului. Fetele de măritat pregătesc coşuri cu băutura şi mâncare. Feciorii merg şi iau fetele de acasă şi le duc în curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt şi cei ce plătesc muzicanţii. În horă intră fetele ce se vor mărita în acest an şi formează viitoarele cupluri, toată petrecerea încheindu-se cu un ospăţ comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă.