De la materia primă la procesare: Cum funcționează o afacere de făină integrală

făină

Făină ca pe vremuri, dar cu tehnologie modernă este conceptul unei afaceri inițiate de cinci fermieri din județul Olt, care și-au unit forțele.

Biruința Olteniei este o cooperativă din comuna Dobrun, județul Olt, care își propune să ofere românilor făină integrală de grâu și secară, fără amelioratori, măcinată cu ajutorul unei mori cu pietre. Cerealele provin din culturile românești.

Cooperativa, a fost fondată în 2018 de cinci membri: „Da, este o cooperativă unde producem într-o moară cu pietre bio, pe modelul măcinișului de acum 100 de ani, dar digitalizată complet. Facem o făină integrală de grâu românesc și secară tot românească și, în viitor, și de grâu dur pentru paste. Ideea ne-a venit din nevoia de a face ceva diferit, cu o plus valoare mai mare. Fiind o cooperativă mică, nu puteam să concurăm pe segmentul de făină ieftină,” explică Iliescu Ionuț Cătălin, unul dintre membrii cooperativei.

Prețul pentru 5 kg de făină integrală ajunge la 55 de lei.

Materia primă este cultivate din soiuri precum Glosa pentru grâu și Suceveana pentru secară. Acestea sunt prelucrate într-o moară cu pietre care macină lent, la temperaturi scăzute (30-35°C), păstrând astfel toate calitățile nutritive ale cerealelor.

faina2

„În plus, încercăm să intrăm și în băcănii și brutării artizanale. Cu clienții e momentan mai greu, dar suntem încrezători că făina noastră de calitate va câștiga teren,” adaugă Iliescu Ionuț Cătălin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *