26 ianuarie 2022 - 12:53

De la extaz, la necaz: producţia de grâu, cea mai bună din ultimii ani, dar seceta a afectat porumbul

Bucuria fermierilor dată de producția excelentă de grâu, cea mai bună din ultimii ani, cu o medie de aproximativ 6 tone la hectar, este umbrită de seceta prelungită care afectează producția de porumb, estimată a fi cu cel puţin 20% mai mică decât anul trecut, anunţă conducerea Direcţiei pentru Agricultură Arad.

Directorul instituţiei, Ioan Martin, a declarat miercuri, că recoltarea grâului şi a celorlalte culturi de toamnă s-a încheiat în judeţ, iar producţiile sunt foarte bune, influenţate de precipitaţiile abundente din prima parte a anului, informează AGERPRES.

Astfel, în județul Arad, de pe cele 87.470 de hectare cultivate cu grâu a fost recoltată o cantitate de 512.000 de tone de grâu, adică o medie de 5.850 de kilograme la hectar.

„Producţia este cea mai bună din ultimii ani şi se datorează unei clime favorabile, cu suficiente precipitaţii în prima parte a anului. Producţii bune s-au înregistrat şi la orz, orzoaică sau rapiţă”, a spus Ioan Martin.

La grâu, anul acesta producția a fost peste așteptări, nu doar în comparație cu anul trecut când, din cauza secetei, producţia a fost de doar 3.500 de kilograme de grâu la hectar, ci și în raport cu anul 2019, unul considerat cu producţie bună, când agricultorii arădeni au obţinut, în medie, 5.030 kilograme la hectar, fiind recoltate 430.000 de tone de pe aproximativ 87.000 de hectare de terenuri.

De asemenea, la orz, cultivat pe 6.700 de hectare, producţia medie a fost de 6,7 tone la hectar, existând fermieri care au obţinut şi opt tone la hectar. La orzoaică s-a obţinut o producţie de şase tone la hectar, la rapiţă (cultivată de 28.704 hectare) s-au obţinut 3.210 kilograme la hectar, la triticale producţia a fost de şase tone la hectar, iar la orzoaica de primăvară s-a obţinut o producţie de 6,5 tone la hectar.

Din păcate însă, din cauza secetei din ultima perioadă, Direcţia pentru Agricultură Arad estimează însă că vor fi înregistrate pierderi la porumb şi la soia.

Porumbul a fost cultivat pe o suprafaţă de circa 120.000 de hectare şi se estimează că producţia va fi mai mică cu 20% decât anul trecut.

„În ultima vreme, arşiţa prelungită a afectat zonele agricole cele mai bune din judeţ, iar unele culturi care încă se dezvoltă, cum sunt porumbul şi soia, au de suferit. Concluzia este că la culturile din toamnă am avut recolte de excepţie, în timp ce culturile din primăvară vor fi afectate de secetă”, a mai spus Ioan Martin.

Cu o suprafață totală de 775.000 de hectare, judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare.