Chiar daca in aceasta perioada albinele ierneaza in ghem, cum spun apicultorii, asta nu inseamna ca la stupină nu este de lucru. Rolul albinelor a fost preluat de ingrijitorii lor, care „roiesc” in jurul stupilor.
Argeseanul Biță Sarboiu, a treia generatie de apicultori din familia sa, recomanda cateva lucruri la care stuparii sa fie atenti, astfel incat sa previna din timp pierderile si sa se asigure ca anul apicol incepe bine.
„Cel mai la indemna lucru este urdinisul, acolo trebuie sa vedem albine cu aspect frumos si lucios, linistite, care nu fac foarte mult zgomot iar zborul lor este liniar si nu dezordonat. Pe de alta parte trebuie observat cat de curata este zona respectiva, sa nu aiba mizerie, fragmente de ceara, mucegai sau albine moarte. Iar aici este mult de discutat, la cauzele care produc moartea albinelor pe timpul iernii, pentru ca, ciudat, dar frigul este ultimul care le omoara, mai degraba boli, virusi sau mancarea prea putina. Este cunoscut ca albina se hraneste pe verticala. Daca ajunge deja in partea de sus a stupului si nu gaseste turtite din care sa se alimenteze, moare de foame.
Trebuie sa mai spun ca in urma unor discutii cu specialisti care au efectuat studii in domeniu, neonicotinoidele si plantele modificate genetic, omoara albinele. Chiar daca nu imediat, acesti factori de mediu, sa le spunem, produc afectiuni neurologice grave albinelor iar cele care s-au dezorientat, nemaiputand ajunge la stup, mor lent si in timp, iar apicultorii se uita neputinciosi la dezastrul creat.
Eu locuiesc in zona de munte si stiu de la tata si de la bunicul meu ca in stup nu trebuie sa umblu decat dupa ce temperatura este de peste 12 grade la umbra, altfel risc sa omor chiar eu albinele” a mai spus apicultorul argesean.
Imediat ce trece iarna se va deschide sezonul apicol, asa ca pentru a-l intampina cum se cuvine, este mult de lucru. Apicultorii lucreaza la pregatitul ramelor dar nu neglijeaza nici repararea sau construirea de lazi noi, pregatindu-se astfel pentru perioada in care albinele vor incepe roitul. Tot acum, incearca sa gaseasca vreme si pentru ceara care asteapta sa fie topita si strecurata in vederea valorificarii, capitol la care stuparii au multa amaraciune adunata in suflet, doarece produsele stupului nu sunt nici pe departe apreciate sau monetizate la adevarata lor valoare.
Pe de alta parte, apicultorii care detin mai multi stupi trebuie sa acorde acum o atentie doesebita lucrarilor de intretinere a masinilor cu care vor merge la cules in pastorala, iar aici alte neajunsuri, de la asigurari mai scumpe, pana la carburanti cu preturi mai mari.