De la 0 la 4 tone – Diferența între tehnologia clasică și no-till, în ferma lui Ionuț Olteanu

În sudul țării, cultura de porumb a devenit o adevărată povară pentru fermierii care nu au acces la irigații. Seceta care se repetă în fiecare an îi face pe fermieri să-și regândească strategiile, iar unii dintre aceștia încep să adopte noi tehnologii de cultură, în încercarea de a rămâne pe linia de plutire. În cazul lui Ionuț Olteanu, se pare că no-till este varianta câștigătoare.

Într-un material publicat de Ovidiu Ghinea, fermierul Ionuț Olteanu arată clar diferența dintre cultura de porumb înființată cu tehnologie clasică și cea unde s-a folosit tehnologia no-till. Dacă la clasic, producțiile sunt inexistente, fermierul spune că producția la cultura no-till va fi de 3-4 tone/hectar, în condițiile în care efortul financiar este mai mic.

”Aici se observă că porumbul nu a legat deloc. Este tehnologia clasică și se vede că producția aici este 0 kg/hectar. Este clar că în zonele de secetă intensă din sudul țării nicidecum nu se mai pretează o tehnologie clasică. Ori scoatem definitiv porumbul din cultură, ori încercăm câțiva ani tehnologia no-till. În lanurile de porumb unde s-a folosit această tehnologie, acolo se fac 3-4 tone. În clasic, este clar că nu vom obține niciun rezultat, așa cum este aproape tot sudul țării, cu producții care tind spre zero”, a precizat Ionuț Olteanu.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole