În sudul țării, cultura de porumb a devenit o adevărată povară pentru fermierii care nu au acces la irigații. Seceta care se repetă în fiecare an îi face pe fermieri să-și regândească strategiile, iar unii dintre aceștia încep să adopte noi tehnologii de cultură, în încercarea de a rămâne pe linia de plutire. În cazul lui Ionuț Olteanu, se pare că no-till este varianta câștigătoare.
Într-un material publicat de Ovidiu Ghinea, fermierul Ionuț Olteanu arată clar diferența dintre cultura de porumb înființată cu tehnologie clasică și cea unde s-a folosit tehnologia no-till. Dacă la clasic, producțiile sunt inexistente, fermierul spune că producția la cultura no-till va fi de 3-4 tone/hectar, în condițiile în care efortul financiar este mai mic.
”Aici se observă că porumbul nu a legat deloc. Este tehnologia clasică și se vede că producția aici este 0 kg/hectar. Este clar că în zonele de secetă intensă din sudul țării nicidecum nu se mai pretează o tehnologie clasică. Ori scoatem definitiv porumbul din cultură, ori încercăm câțiva ani tehnologia no-till. În lanurile de porumb unde s-a folosit această tehnologie, acolo se fac 3-4 tone. În clasic, este clar că nu vom obține niciun rezultat, așa cum este aproape tot sudul țării, cu producții care tind spre zero”, a precizat Ionuț Olteanu.