7 decembrie 2021 - 01:33

„De ce vând italienii roșii în România?”

Italienii reușesc să vândă roșii în România ca urmare a optimizării dimensiunilor fermelor de tomate ale producătorilor din Peninsulă.

Situația este însă diferită față de cea de la noi, unde mulți dintre producători depășesc cu greu zona de subzistență, finanțarea de la stat prin Programul „Tomata” s-a diminuat semnificativ, iar asocierea este încă privită cu teamă.

Afirmațiile potrivit cărora exploatațiile mari din Italia, destinate producției de tomate, sunt mai performante decât cele de la noi îi aparțin lui Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei agricole integrate „Ţara Mea”, cea mai mare organizație cooperatistă din România după cifra de afaceri şi numărul de membri – peste 1.000.

„De ce vând italienii roşii în România? Pentru că cea mai mică fermă de roşii pe care o au în zona de sud a Italiei pleacă de la 30-40 de hectare. De aici încolo putem face orice. Ai 40 de hectare de roşii, ai tehnologie ca să lucrezi pe ele, lucurile se pot întâmpla şi în România. Însă, o fermă de două hectare, de subzistenţă, nu poate să evolueze fără asociere“, a spus Florin Burculescu în cadrul ZF Agropower.

Polonezii vor să producă tomate la noi în țară, dar România transformă Programul „Tomata”

O companie din Polonia, țară vestită deja pentru exporturile masive de mere către România, și-a propus să construiască 50 de hectare de sere pentru cultivarea tomatelor în județul Gorj, la Târgu Jiu.

Investiția urmează să se realizeze în mai multe etape, iar la final, serele ar urma să se întindă pe o suprafață de 50 de hectare, iar în ele vor munci în jur de 1.000 de oameni. La început, compania poloneză va achiziționa 22 de hectare de teren la Târgu Jiu și va angaja 250 de oameni.

Primarul orașului, Marcel Laurențiu Romanescu, vorbea deja cu mândrie noua investiție, susținând că este benefică pentru locuitorii din zonă prin crearea a 1.000 de locuri de muncă noi. De altfel, autoritățile spun că investiția va duce la dezvoltarea orașului și a zonei.

Programul „Tomata” era mai bun în forma veche

Tomatele au reprezentat pentru vechea conducere a MADR o prioritate. De altfel, nu toți fermierii sunt mulțumiți noile schimbări care vizează legumele în spații protejate. Unii legumicultori spun că programul era mai bun în forma veche.

Deja, roșiile românești au apărut anul acesta pe tarabe mai târziu și vor fi într-o cantitate mai mică față de anii precedenți.

Fermierii dau vina pe faptul că a fost anulat Programul „Tomata”, prin intermediul căruia producătorii primeau un sprijin financiar.

Decidenții politici și-au motivat la rândul lor suspendarea subvenției prin faptul că nu s-ar fi simțit creșterea consumului de roșii autohtone.

Începând din 2021, Programul „Tomata” a fost schimbat în programul pentru legume în spații protejate.

Prin intermediul acestui demers, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și-a propus să susțină un număr mai mare de fermieri și să stimuleze cultivarea mai multor legume în extrasezon.