Pare surprinzător, dar cursurile de formare profesională care pregătesc tractoriști sunt din ce în ce mai puține, deși în fermele din România aceștia sunt căutați cu disperare, iar salariile pot ajuge chiar și la 15.000 de lei (3.000 de euro) net.
Potrivit G4Food.ro, centrele de formare profesională spun că cererea pentru cursurile de tractorist agricol este tot mai mică. Mai mult, din cauza unor modificări făcute de Ministerul Muncii care țin de standardele ocupaționale (SO), care nu au mai fost actualizate, mai multe centre de pregătire nu au mai organizat anul acesta cursul de tractorist agricol autorizat.
În Ordinului Nr. 6250/2156/2022 din 15 noiembrie 2022 al Ministerului Muncii se precizează că „SO se revizuiesc, de regulă, la fiecare 5 ani de la aprobare. În cazul în care nu se revizuiesc în termen de 10 ani de la aprobare, SO se arhivează și nu mai sunt valabile în vederea utilizării în procesele de educație și formare profesională”.
Din acest motiv, Centrul de Pregătire Profesională (CPP) Alexander’s din București a hotărât să nu mai organizeze anul acesta cursul de tractorist agricol autorizat, deși acesta era programat să înceapă în 19 aprilie.
În ceea ce privește cererea redusă pentru astfel de cursuri, aceasta este cu atât mai inexplicabilă cu cât fermele din România se confruntă cu o adevărată criză de tractoriști, deși salariile oferite nu sunt de neglijat: 4-5000 de lei net pentru 2-3 ore de muncă pe zi, în timp ce pentru normă întreagă veniturile nete sunt între 10.000 și 15.000 de lei. Iar dacă pentru București și împrejurimi este oarecum explicabil că oamenii sunt mai puțin interesați să învețe cum se folosește un tractor agricol, aceeași lipsă de interes există și în vestul țării, acolo unde agricultura s-a mișcat ceva mai bine în ultimii ani.
Astfel, din cauza cererii scăzute, International Know-How Center din Oradea, spre exemplu, va organiza anul acesta ultimul curs de tractorist agricol, cu doar 10 cursanți, după care va renunța, spune directorul centrului de formare profesională, Carmen Laza.
Potrivit acesteia, standardul pe care îl folosea centrul său este din 1999, iar organizația este afectată de modificările legislative care nu mai permit folosirea de standarde ocupaționale neactualizate. „Dacă în țară s-a gândit cineva să facă standard pentru ocupația aceasta, atunci o să putem reautoriza cursul. Dacă nu, atunci oricum era un post care se cerea destul de rar”, a mai spus Carmen Laza.