După o lungă perioadă în care totul părea că merge ca pe roate, sectorul oieritului din România a fost zguduit de apariția focarelor de pesta micilor rumegătoare. Printre ciobani umblă tot felul de teorii cu privire la această boală, alimentate și de lipsa de comunicare pe care aceștia o reclamă din partea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit unor lideri de asociații ale crescătorilor de ovine, în această perioadă de criză, autoritățile nu țin legătura cu ciobanii atât de mult pe cât ar fi normal.
”Dacă ne-ar da informațiile, am colabora foarte bine, dar dacă nu ne dau informațiile… Stăm noi pe jar, dar am putea sta pe tăciuni, nu pe jar încins. Eu cu echipa de la ANSVSA am rezolvat lucruri, lucruri pentru care ne-am rugat 4-5 ani și acum le-am rezolvat într-un timp scurt. Nu înțeleg de ce opacitatea asta de a ne da informații, până la urmă pe nimeni nu interesa mai tare decât pe noi”, a precizat Nicu Cioranu, președintele asociației crescătorilor de ovine Păstorul Crișana Arad, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
Crescătorii de ovine cer informări periodice din partea autorităților, atât cu privire la evoluția focarelor de pesta micilor rumegătoare, cât și cu privire la situația exportului de animale vii.
”Sunt peste 100.000 de păstori în România, sunt peste 100.000 de familii care trăiesc din oierit și care mai produc și pentru piață. Ce facem? Nu știm nimic, asta e cel mai rău. Nu suntem informați măcar o dată pe săptămână de autorități, de către ANSVSA, de către Minister, de către Guvern, care este situația, nu numai cu pesta, dar cum evoluează prețurile, dacă mai evoluează exportul. Sunt lucruri care nu pot da naștere decât la tot felul de teorii, unele mai reale, altele mai puțin reale. Noi am înțeles că trebuie să luăm măsuri în fermele noastre, că trebuie să avem grijă să nu mai mișcăm animalele dintr-un loc în altul o perioadă, să ne îngrijim animalele. Nu știm nimic. Dacă dumneavoastră ne-ați informa, poate că alta ar fi situația și nu s-ar mai inflama atât de mult lucrurile în țară”, a declarat Constanța Ștefan, președintele asociației Țara Loviștei.