De ce nu sunt atrași tinerii de studii în agricultură? Aproape 500 de locuri disponibile la UVS Iași în sesiunea din toamnă

România are mare nevoie de specialiști cu studii în agricultură. Cu toate acestea, tinerii absolvenți de liceu sau chiar tinerii fermieri, care activează deja în domeniu, sunt din ce în ce mai puțin interesați să urmeze cursurile facultăților de profil.

Spre exemplu, la sesiunea de admitere din această toamnă, ce urmează să aibă loc în perioada 5 – 8 septembrie, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iaşi) pune la bătaie aproape 500 de locuri rămase neocupate la sesiunea din vară, informează AGERPRES.

Foarte multe dintre aceste locuri sunt disponibile nu doar la taxă, ci chiar la buget, atât pentru studii de licenţă, cât şi pentru masterat.

Astfel, pentru studiu la licenţă sunt disponibile locuri în cadrul a 17 programe de studii în agricultură existente la cele patru Facultăţi: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare şi Medicină Veterinară.

În cadrul Facultății de Agricultură, viitorii studenți pot opta pentru Agricultură, Montanologie, Exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară, Ingineria şi managementul afacerilor agricole, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Protecţia consumatorului şi a mediului sau Biologie. În total, la această facultate sunt disponibile 70 de locuri.

La Facultatea de Horticultură, specializările sunt în Horticultură, Peisagistică, Ingineria mediului sau Biotehnologii, iar numărul locurilor pentru admiterea de toamnă ajunge la 73, atât la buget, cât şi la taxă.

În cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, se poate opta pentru specializările: Zootehnie, Piscicultură şi acvacultură, Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism, Controlul şi expertiza produselor alimentare, fiind disponibile, în total, 91 locuri.

Chiar și la Facultatea de Medicină Veterinară mai sunt disponibile 16 locuri, din care şase sunt cu finanţare de la buget.

Conform calendarului dedicat admiterii transmis de reprezentanții USV Iași, începând de pe 5 şi până pe 8 septembrie va avea loc înscrierea candidaţilor prin depunerea dosarului la sediul facultăţilor, în timp ce online platforma va fi disponibilă până la ora 23,59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor – 7 septembrie.

Acelaşi calendar de admitere este valabil pentru studiile de master, unde candidaţii au la dispoziţie 109 de locuri la buget și 92 la taxă, dar şi pentru învăţământul la distanţă, unde sunt disponibile 245 locuri cu taxă.

Admiterea candidaţilor pentru programele de licenţă la USV Iaşi se face pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat (nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română – 50%, nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50%).

„Studenţii USV Iaşi beneficiază de condiţii excelente pentru pregătirea teoretică şi practică; săli de curs, laboratoare, seminarii, câmpuri experimentale, baze de practică proprii, laboratoare dotate cu aparatură de specialitate de ultimă generaţie, clinici şi spital veterinar; bibliotecă dotată cu toate facilităţile pentru informare; atelierele de microproducţie, amplasate într-o clădire modernă, care este dedicată specializărilor din cadrul Ingineriei produselor alimentare; campus studenţesc în cea mai frumoasă zonă a Iaşului; peste 1600 locuri de cazare; peste 30 la sută de studenţi bursieri; burse cuprinse între 750 – 1200 lei; parteneriate internaţionale de colaborare cu universităţi similare de pe 5 continente şi din 32 de ţări”, au precizat reprezentanţii USV Iaşi. 

În contextul actual global, agricultura este un domeniu nu doar extrem de important, ci și unul care este nevoit să facă apel permanent la cercetare, știință și tehnologie de ultimă oră. În același timp, vorbim de un domeniu cu mare viitor, care poate aduce beneficii financiare considerabile, dacă este practicat cu pricepere și în pas cu cele mai moderne tehnici.

Și totuși, tinerii noștri nu par să fie prea atrași de studii în agricultură, indiferent că vorbim de proaspăt absolvenți de liceu sau chiar de tineri fermieri care nu au neapărat pregătire în domeniu. Iar pentru asta se face vinovată lipsa de interes pe care statul român, în general, și diriguitorii învățământului și agriculturii românești, în special, au manifestat-o timp de peste 30 de ani în privința dexvoltării și promovării învățământului de profil, fie că vorbim de cel liceal, fie că vorbim de cel universitar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole