Nu de puține ori am auzit nemulțumiri din partea fermierilor care spun că dobânzile pe care le solicită băncile pentru credite sunt mult prea mari, astfel încât unii dintre ei renunță la anumite investiții sau se străduiesc să găsească alte surse de finanțare. Statul a găsit o formulă de ajutor în acest sens, măcar parțial, prin Agro IMM Invest, însă mai e cale lungă până când actorii din sectorul agricol vor reuși să construiască relații solide cu finanțatorii.
Într-o analiză prezentată în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, analistul economic Iancu Guda a explicat care sunt factorii care duc la lipsa de încredere a băncilor în fermieri, dar și cum s-ar putea schimba acest lucru.
”În primul rând, mai puțin la cereale în ultimii ani, dar există zone în agricultura din România unde evaziunea este destul de ridicată și gradul de necolectare TVA este scăzut, deci dacă nu arătăm cifrele care să reflecte realitatea, decredibilizează compania și nu devine bancabilă.
În al doilea rând, orientarea către investiții în tehnologii, achiziții terenuri, pentru a lucra la scară mai mare, mai eficient, mai productiv, confirmă intenția de a dezvolta un business, nu de a finanța un business recurent care rămâne la același nivel. Asta înseamnă că, în timp, o pondere din profit să fie reinvestită în companie, nu doar să fie plătită către dividende și restul să fie finanțare bancară.
În al treilea rând, cred că seriozitatea și expertiza fermierului și echipei de profesioniști în care investește pentru a arăta că acolo se iau decizii pe bază de profesionalism și sisteme informatice – sunt din ce în ce mai multe aplicații informatice care te ajută să integrezi date meteo, despre producție, imaginea de ansamblu a zonei și să integrezi tehnologia în deciziile pe care le iei, să nu mai fie doar decizii pe bază de intuiție. Din cauza acestei dependențe de vreme, lucrurile sunt destul de incerte.
Apoi, capacitatea de a lucra volume mai mari, iar dacă individual nu se poate, capacitatea de a se finanța prin cooperativă sau la nivel de consolidat poate crește șansele de obținere de finanțare. De asemenea, cred că statul ar trebui să continue Agro IMM Invest, în contextul în care continuă să existe această volatilitate. Riscul este peste media la nivel național, dacă facem o comparație cu alte sectoare, iar asta înseamnă că încrederea unui finanțator este afectată negativ. Până se fac infrastructurile pentru depozitare și irigații, statul trebuie să vină cu scheme de garanții, astfel încât să crească gradul de încredere și accesul la capital mai ieftin”, a explicat Iancu Guda în direct la AGRO TV.