De ce nu accesează nimeni măsurile de sprijin AFIR de 760 milioane de EURO

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) desfășoară în prezent sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1, care beneficiază de cea mai mare alocare financiară dintre toate măsurile lansate în perioada de tranziție 2021-2022: 760 milioane de euro.

Alocarea financiară de 760 milioane de euro este împărțită în 8 componente, astfel:

  • P4.1.1 Achiziţii simple de utilaje agricole și/sau irigatii, drenaj, desecare la nivelul fermei – vegetal: 125 mil. euro
  • P4.1.2 Condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație (vegetal), exceptând legumicultura și cartofii – 55 mil. euro
  • P4.1.3 Condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație (zootehnic) – 55 mil. euro
  • P4.1.4 Tineri fermieri – achiziție utilaje – 75 mil. euro
  • P4.1.5 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL – 240 mil. euro
  • P4.1.6 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – MONTAN – 60 mil. euro
  • P4.1.7 Legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – înființare, extindere, modernizare – 100 mil. euro
  • P4.1.8 Condiționare, procesare și marketing – legume, cartofi – modernizare exploataţie – 50 mil. euro

Cu toate că, teoretic, proiectele se pot depune la AFIR chiar acum, practic este imposibil pentru cei mai mulți fermieri să facă acest lucru, din cauza pragurilor de calitate lunare care sunt setate extrem de sus. Astfel, este imposibil pentru fermieri să îndeplinească toate condițiile impuse, așa că prima lună se va scurge, cel mai probabil, fără proiecte depuse. Singura componentă pentru care au fost depuse proiecte până acum este cea dedicată tinerilor fermieri.

”Avem în derulare măsura cea mai importantă a acestei perioade, 4.1, cu ale ei opt submăsuri. Nu se vor mai depune proiecte la grămadă; fiecare proiect are direcția lui bine stabilită. (…) Nu este niciun proiect depus în momentul de față (cu excepția componentei 4.1.4 – Sector tineri fermieri n.r.), din cauza pragului de calitate lunar cu care se pot depune proiecte. În momentul de față foarte puțini solicitanți pot să îndeplinească acest prag. O să asistăm la o depunere masivă de proiecte în următoarea etapă, adică după 26 noiembrie”, a precizat consultantul Valentin Ene pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Amintim că sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se va desfășura în intervalul 25 octombrie 2021, ora 9:00 – 25 ianuarie 2022, ora 16:00.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole