Originară din regiunea mediteraneană și specifică bucătăriei italienești, rucola a devenit o plantă pe care o folosim și noi frecvent în bucătăria noastră, în special pentru salate. Pe lângă aceasta, are și o multitudine de beneficii, cum ar fi conținutul ridicat de vitamine A, C și K. Vitamina A ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor, vitamina C stimulează sistemul imunitar, iar vitamina K participă la procesul de coagulare a sângelui.
Cel mai important lucru este că rucola este ușor de plantat și nu necesită îngrijiri speciale. Pentru a te asigura că obții frunze de rucola, specialiștii recomandă însămânțarea în grădină în solul uscat și afânat, în primăvara devreme sau toamna târziu. Cultura se dezvoltă cel mai bine într-un loc însorit sau parțial umbrit. Totodată, trebuie să ții cont că distanța între rânduri trebuie să fie de 15-20 cm, iar distanța între plante pe rând este de 2 cm, la o adâncime de cel mult 1 cm.
Rucola rezistă la înghețuri de până la 4 grade Celsius, însă la temperaturi ridicate de peste 25 de grade, frunzele vor avea un gust prea picant, iar planta se va dezvolta prea rapid, producând flori și ulterior semințe.
Este necesar ca plantele de rucola să fie udate de 1-2 ori pe săptămână. Plantele vor fi gata de recoltat în 30-50 de zile de la însămânțare, iar recoltarea se face prin tăierea întregii plante sau doar a frunzelor. Frunzele recoltate se vor păstra sub forma lor proaspătă cel mult o săptămână.