29 iulie 2021 - 05:30

De ce este in declin populatia albinelor si a altor polenizatori?

Apicultura este o tradiție străveche, iar albinele de miere au fost protejate în Europa timp de câteva milenii. Albinele sunt importante pentru mediu, susținând biodiversitatea, asigurând polenizarea esențială pentru o gamă largă de culturi și plante sălbatice. Acestea contribuie la bogăția umană și la bunăstarea directă prin producerea de miere și alte produse alimentare și furaje, cum ar fi: polen, ceară pentru prelucrarea alimentelor, propolis în tehnologia alimentară și jeleu regal ca supliment alimentar și ingredient pentru alimente.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că din cele 100 de specii de culturi care furnizează 90% din produsele alimentare la nivel mondial, 71 sunt polenizate de albine. Majoritatea culturilor cultivate în Uniunea Europeană depind de polenizarea insectelor. Dincolo de valoarea esențială a polenizării pentru menținerea biodiversității, valoarea monetară anuală globală a polenizării a fost estimată la sute de miliarde de euro, scrie efsa.europa.eu.

Având în vedere valoarea ecologică și economică importantă a albinelor, este necesară monitorizarea și menținerea stocurilor de albine sănătoase, nu doar la nivel local sau național, ci la nivel global. În ultimii 10-15 ani, apicultorii au raportat o slăbire neobișnuită a numărului de albine și pierderi de colonii.

Sursa infografic: europarl.europa.eu

Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară, cu pierderi potențiale în producțiile agricole.

„Calitatea noastră de viață – și viitorul nostru – depind de numeroasele servicii pe care natura le oferă gratuit. Polenizarea este unul dintre aceste servicii invizibile, dar neprețuite, de aceea este foarte îngrijorător să aflăm că unii dintre polenizatorii noștri de top sunt cu risc ridicat! Dacă nu abordăm motivele care stau la baza declinului polenizatorilor sălbatici și acționăm urgent pentru a-l opri, noi și generațiile viitoare vom plăti într-adevăr un preț foarte greu”, a declarat Virginijus Sinkevičius – comisar UE pentru mediu, oceane și pescuit.

Cauzele declinului populației de polenizatori

Scăderea considerabilă a numărului de polenizatori este influențată de o serie de factori, printre care:

  • poluarea mediului
  • schimbările climatice
  • agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor
  • dispariția habitatelor
  • apariția unor boli și a unor specii alogene invazive

Sursa infografic: europarl.europa.eu

Aceste cauze individuale sunt destul de rele pentru albine și există dovezi care arată că în combinație aceste cauze amenință populațiile polenizatorilor. O albină flămândă expusă pesticidelor și vremii proaste și afectată de dăunători și boli este puțin probabil să supraviețuiască mult timp. Cu toate acestea, interacțiunile dintre aceste efecte sunt greu de evitat. Oamenii de știință continuă să efectueze cercetări pentru a diminua impactul tuturor acestor factori asupra populațiilor de polenizatori.