20 mai 2022 - 06:34

De ce au suspendat importul de avocado?

Guvernul SUA a suspendat, în 11 februarie, importurile de avocado din Mexic pe baza unor rapoarte conform cărora unul dintre inspectorii guvernamentali americani a primit un apel telefonic amenințător, în statul Michoacán, principalul producător de avocado, și o zonă marcată de violențe produse de carteluri ale crimei organizate, notează lantulalimentar.ro.

Pe de altă parte, autoritățile mexicane suspectează Statele Unite că au instituit interdicția din alte motive.

„Trebuie să vedem despre ce este vorba. Există și o mulțime de interese economice și politice aici, există concurență, nu au vrut ca avocado mexican să intre în SUA sau să predomine datorită calității sale”, a spus președintele mexican Andrés Manuel López Obrador la o conferință de presă. 

Comentatori ai vieții publice mexicane îl acuză însă pe Obrador că, de la învestirea sa în funcție, în 2018, a adoptat față de crima organizată o atitudine mult mai blândă decât cei doi predecesori ai săi, ceea ce înseamnă, în esență, un cec în alb pentru carteluri și alte categorii de criminali , care și-au extins operațiunile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.