Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, și-a suspendat parțial producția motivând decizia prin creșterea prețurilor la gazele naturale. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, senatorul Toma Petcu a dezvăluit că Azomureș a vândut gazele naturale pe care le avea contractate din 2021 la prețurile din 2022, făcând astfel profit din această tranzacție în loc să producă îngrășăminte
Pentru a afla ce a stat în spatele acestei decizii, jurnalistul Constantin Rudnițchi a dialogat cu purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”. Acesta a explicat că vânzarea gazelor face parte din echilibrarea consumului, practică pe care compania de la Târgu Mureș o desfășoară de mulți ani.
”Lucrurile sunt foarte simple și puteau fi explicate în momentul în care au apărut aceste afirmații, dacă eram și noi contactați și întrebați. E destul de simplu pentru că facem acest lucru de foarte mulți ani; el se numește echilibrarea consumului de gaz natural. Aș porni de la un exemplu: să zicem că zilnic consumăm 10 metri cubi de gaz, fiind consumul optim, dar în acea zi poate că o instalație merge mai puțin bine sau trebuie să producă mai mult, și atunci se mai cumpără cantități, sau dacă o instalație se oprește se mai vând cantități, pentru că acel gaz nu mai poate fi dat înapoi furnizorului, ci trebuie să-l dăm și noi mai departe.
Există această echilibrare care presupune cumpărări și vânzări de gaz. Anul trecut am avut mai multe contracte care au acoperit tot anul 2021, am avut explozia din vară care ne-a înjumătățit capacitatea de producție, iar cantitatea care a rămas neutilizată a fost depozitată și a fost folosită în lunile decembrie, ianuarie, februarie și martie, pentru asigurarea agentului termic, pentru asigurarea instalațiilor la capacitate de a nu îngheța. E un proces care este foarte transparent, poate fi verificat de orice autoritate în domeniu”, a explicat Ovidiu Maior pentru AGRO TV.
Purtătorul de cuvânt al Azomureș a mai subliniat că producția de îngrășăminte poate fi reluată în termen de două săptămâni din momentul în care compania va avea un contract încheiat cu un furnizor de gaze naturale.