Cu aproximativ 70% din costul producției cărnii de pui legate de costurile de hrănire, căutarea unor furaje accesibile este din ce în ce mai stringentă. Produsele secundare provenite din alimentația umană și din alte producții non-zootehnice reprezintă o sursă care merită exploatată. Cerealele distilate, uscate cu soluții solubile (DDGS), oferă un aport nutritiv și energetic mărit, însă, acestea ar trebui să fie incluse în alimentația păsărilor în cantități moderate.
La rândul lor, majoritatea subproduselor furnizate de industria etanolului sunt granulele uscate solubile. DDGS provenite din diferite surse, cum ar fi porumbul, orezul, grâul, sorgul, sunt foarte benefice pentru animale și păsările de curte. De aceea, DDGS este un ingredient alimentar excelent pentru utilizarea acestuia în dietele puilor de carne, rațelor și a curcanilor, deoarce conțin aproximativ 85% din valoarea energetică a porumbului, are niveluri moderate de proteine și aminoacizi esențiali, și este bogat în fosfor.
Beneficiile DDGS în alimentația păsărilor
Având în vedere faptul că produsele secundare din porumb (DDGS), provenite din industria etanolului, sunt considerate deșeuri, ele pot fi folosite cu ușurință ca ingredient alimentar. Deoarece este considerat un produs rezidual, acesta este o sursă foarte ieftină de proteine și fibre brute, fosfor, acizi grași nesaturați și aminoacizi esențiali. Păsările de curte hrănite cu DDGS au un consum de hrană mărit, un raport de conversie a hranei mai bun și o creștere în greutate îmbunătățită. De asemenea, DDGS îmbunătățește calitatea cărnii și a ouălor prin îmbogățirea cu acizii grași omega-3.
Utilizarea DDGS din porumb de înaltă calitate este o excelentă înlocuire parțială a porumbului, a făinii de soia și a fosfatului anorganic și susține performanța excelentă și calitatea ouălor. DDGS ar putea fi adăugate la regimul găinilor ouătoare la niveluri de 10 până la 20%, reprezentând aproximativ 30% din proteina totală dietetică, fără suplimente sintetice de lizină și fără a avea efecte asupra producției de ouă sau asupra greutății acestora.
De asemenea, a fost observată o îmbunătățire a calității ouălor interne datorită xantofilelor din DDGS, culoarea gălbenușului fiind îmbunătățită. Conținutul de acid oleic a scăzut și acidul linoleic a crescut în gălbenuș, datorită cantității de DDGS care au fost adăugate treptat în regimul alimentar. Cantitatea de acizi grași saturați din gălbenuș nu a fost afectată de suplimentarea cu DDGS.
În prezent, nivelurile maxime recomandate pentru DDGS de porumb sunt de 15% pentru puii de carne, curcani și rate. La formularea dietelor care conțin DDGS de porumb, valorile aminoacizilor digerabile ar trebui să fie utilizate în special pentru lizină, metionină, cistină și treonină. Dietele ar trebui, de asemenea, să fie formulate prin stabilirea unor niveluri minime acceptabile pentru triptofan și arginină, datorită celei de-a doua natură limitativă a acestor aminoacizi în proteina DDGS a porumbului.