Datele ultimului raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), care oglindesc performanțele obținute în zootehnia românească în anul 2023, nu sunt foarte îmbucurătoare.
Astfel, atât sacrificările în unitățile industriale (abatoare), cât și producția de carne de bovine, porcine, ovine şi caprine au avut o tendinţă descendentă în anul 2023. Singurele creșteri față de anul precedent s-au înregistrat la producția de carne de pasăre și la laptele colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare.
Potrivit INS, în sectorul bovine numărul deanimale sacrificate în 2023 în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 12,8%, iar producţia de carne s-a diminuat cu 11,6%.
La porcine, sacrificările s-au redus cu 1,1%, iar producția de carne a scăzut cu 1,3%.
Și numărul de ovine şi caprine sacrificate în abatoare s-a diminuat faţă de anul precedent cu 2,8%, iar producţia de carne în acest sector a scăzut cu 2,4%.
În schimb, numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut cu 5%, în timp ce producţia de carne de pasăre a înregistrat o creștere de 4%.
Anul trecut, sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (51,1%), Vest (peste 9,7%), Sud-Muntenia (9,6%) şi Centru (9,5%), în timp ce la porcine cele mai multe sacrificări s-au înregisrat în regiunile Vest (37,3%), Sud-Muntenia (23,7%), Nord-Vest (12,8%) şi Nord-Est (12,7%).
La ovine și caprine, cele mai multe sacrificări s-au înregistrat anul trecut în regiunile Vest (23,9%), Sud-Muntenia (23,3%), Centru (17,0%), Sud-Est (13,2%, ) şi Nord-Est (11,6%).
În 2023, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Nord-Est (28,9%), Sud-Est (21,7%), Centru (17,3%) şi Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%) şi Sud-Muntenia (10,2%).
În ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă brut colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, aceasta a crescut în 2023 a crescut cu 81.841 tone (+7,2%) faţă de anul anterior.
Creșteri au fost înregistrate anul trecut și la cantităţile colectate de lapte brut de bivoliţă şi de oaie, cu 9,6%, respectiv cu 37%, în timp ce cantitatea colectată de lapte brut de capră a scăzut cu 10,8% față de anul precedent.
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,8%), Nord-Vest (18,4%) şi Nord-Est (16,9%).
În ceea ce privește cantitatea de lapte brut importat, acesta s-a redus cu 42.068 tone (-26,6%).
În anul 2023, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 524 tone (+5%), urmată de smântână cu 1.019 tone (+1,6%).
În schimb, faţă de anul 2022, s-au înregistrat scăderi ale producţiei la următoarele produse lactate: brânză topită cu 2.659 tone (-24,6%), lapte praf cu 319 tone (-12,9%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9.661 tone (-4,5%), lapte de consum cu 10.152 tone (-2,8%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 361 tone (-0,4%).
De asemenea, producţia de brânză obţinută din lapte de vacă, care reprezintă 92,1% din producţia totală de brânzeturi, s-a diminuat cu 1.297 tone (-1,4%).
Conform datelor INS, laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57,4%), Nord-Vest (19,5%), Vest (peste 15%).
Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat): Centru (40,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 21,0%) şi Nord-Vest (16,6%).
Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Vest (41,8%), Centru (39,4%), Nord-Vest (10,0%) şi Nord-Est (4,2%).
Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (38,9%), Nord-Est (23,1%), Nord-Vest (17,5%), Sud-Muntenia (8,9%) şi Sud-Est (7,1%). Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (peste 90%), se mai arată în ultimul raport al INS