Dimensiunea pagubelor produse de secetă în România a fost unul dintre subiectele abordate de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurare în cadrul declarațiilor de presă făcute la sediul MADR. Potrivit oficialului, la această oră sunt centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile de evaluare pe o suprafață totală de 1,3 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare care au fost însămânțate în toamnă.
Județele cele mai calamitate din acest punct de vedere sunt:
- Constanța cu 329 de mii de hectare
- Tulcea cu 122 de mii de hectare
- Botoșani cu 105 de mii de hectare
- Ialomița 103 de mii de hectare
- Timiș 75 de mii de hectare
- Buzău cu 69 de mii de hectare
„Ce am observat și am atras atenția și acum două săptămâni, și iarăși prin intermediul dumneavoastră atrag atenția și facem apel la bună credință și la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafețele calamitate. De asemenea, la buna credință și la vigilența celor din comisiile de constatarea și de evaluare a pagubelor, pentru că banii pentru despăgubiri să ajungă în mod corect, în mod onest la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despăgubire să fie cât mai obiectivă. Pentru că sunt diferențe semnificative și o să le verificăm, asta facem în această perioadă între județe vecine cu regim de relief și regim de precipitații asemănător, diferențe foarte mari”, a declarat Adrian Oros.
Lucrări de reparații și dezvoltare a irigațiilor
Legat de irigații, minsitrul Agriculturii a transmis că săptămâna trecută a fost pornită o stație de punere sub presiune și de pompare care nu a mai fost pornită din 2007 la Sultana (jud. Călărași) având posibilitatea să irige pe încă 20.000 de hectare. De asemenea, la Făurei (jud. Brăila) s-au terminat reparațiile la acea stație, deși nu erau prinse în programele și în contractele care veneau din urmă pentru a fi reabilitate. „Împreună cu fermierii, pentru că acolo s-au implicat foarte mult și fermierii cu oameni care au participat la lucrări alături de cei de la ANIF, suntem cu reparațiile aproape la final. Trebuie să mai rezolvăm problema unui post trafo care între timp a dispărut de acolo, pentru că această stație nu a fost pornită din `92. Dacă reușim să o pornim și speranța noastră e că acest lucru se va întâmpla în curând, vom mai avea posibilitatea să irigăm încă 40.000 de hectare”, a spus Adrian Oros.
Apel către primari să ajute fermierii la eliberarea adeverințelor
Legat de plățile APIA și de depunerea cererilor. Potrivit ministrului, până acum s-au făcut plăți în valoare de 2,5 miliarde euro. „Pentru că știți ca la începutul pandemiei cei de la APIA au reușit ca în două săptămâni să găsească o posibilitate, o procedură de depunere online în așa fel încât oamenii să nu mai treacă pe la primării pentru acele adeverințe și nici măcar pe la APIA, cererile să fie depuse online cu concursul celor care lucrează la APIA și care lucrează și în zilele de sâmbătă, și în zile de duminică, și în zile de sărbători legale, și pe de această cale chiar vreau să le mulțumesc, tocmai pentru ca noi să ne încadrăm ca până în 15 iunie, așa cum am primit acceptul Comisiei, să prelungim cu o lună data de depunere, toți fermierii să aibă cererile depuse pentru a-și primi în toamnă subvențiile. Speranța noastră este mai devreme, pentru că asta am cerut Comisiei să putem să dăm subvențiile mai devreme. Noi am propus luna septembrie, să vedem ce ne aprobă Comisia legat de subvențiile pentru acest an”, a declarat ministrul Agriculturii.
Adrian Oros a facut încă odată un apel și către fermierii care încă nu s-au grăbit să își depună cererile, mai sunt câteva zile până în 15 iunie, dar mai ales către primari și autoritățile publice locale să nu încurce fermierii și să le vină în ajutor, pentru că în unele cazuri fermierii au reclamat că au probleme cu eliberarea adeverințelor de către primari și nu pot să își depună acele cereri.