În urma ultimului raport generat de Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), prognozele privind producția globală de porumb încep să se clatine. Noile date indică o scădere a producției față de estimările inițiale, în timp ce consumul global de porumb este în creștere.
Ținând cont de faptul că producția de porumb din Uniunea Europeană și Ucraina va fi mult mai mică decât estimările americanilor, se pare că porumbul a atins un nivel de preț sub care nu mai poate să scadă în momentul de față.
”Porumbul a primit efectiv un suport, a oprit sângerarea care exista din cauza volumului foarte mare generat de Statele Unite. La nivel global, producția de porumb a scăzut cu 4,97 milioane de tone, iar consumul a crescut cu 4,11 milioane de tone, acestea fiind datele Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA, când a eliberat raportul WASDE. Asta înseamnă că a oferit o platformă de susținere pentru moment, pentru simplul motiv că nu se mai putea susține un nivel de preț sub 400 cenți/bushel.
Da, este foarte grav ceea ce se întâmplă la noi în țară și în Ucraina, pentru că balansul acesta a fost compensat efectiv din pix de către USDA. Porumbul în Ucraina a fost scăzut cu doar 500.000 de tone, în loc de 3-4 milioane de tone cât a pierdut Ucraina, la nivelul Uniunii Europene s-au scăzut doar 3,5 milioane de tone și noi știm că numai în România au dispărut 6 milioane de tone, să nu mai punem la socoteală ceea ce s-a întâmpla în Ungaria sau alte zone afectate de secetă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-un material publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea.
Astfel, prețul porumbului se menține la cota de 180 de euro/tonă în Portul Constanța, iar semnele actuale indică o stabilizare în jurul acestei valori pentru perioada următoare.
”Astfel, avem un echilibru, ceea ce menține nivelul de preț în Portul Constanța la 180 de euro/tonă. Însă pentru moment piața este calmă, așteptăm surorile sud-americane să intre la însămânțare după luna septembrie. În actualele condiții, nu este un moment bun pentru a valorifica producția de porumb, și așa săracă. Mai degrabă trebuie să ne îndreptăm către piața internă, putem obține prețuri mult mai competitive în piața internă, pentru că piața de export nu este generoasă cu porumbul în acest moment”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.