În ultima săptămână au fost stinse un număr de 30 de focare pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populației, iar în data de 28.10.2021 mai sunt active 585 de focare de pestă porcină africană, dintre care 21 de focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 376.938 de porcine (animale afectate din focarele active).
În intervalul 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de PPA:
- Județul Alba – 2 focare;
- Județul Bihor – 3 focare;
- Județul Botoșani – 1 focar;
- Județul Buzău – 3 focare;
- Județul Călărași – 1 focar;
- Județul Dolj – 1 focar;
- Județul Gorj – 1 focar;
- Județul Ialomița – 9 focar;
- Județul Iași – 3 focare;
- Județul Mureș – 1 focar;
- Județul Prahova – 1 focar;
- Județul Sălaj – 1 focar;
- Județul Satu Mare – 1 focar;
- Județul Teleorman – 2 focare;
și au fost stinse 30 de focare de PPA:
- Județul Bihor – 1 focar;
- Județul Brăila – 2 focare;
- Județul Buzău – 2 focare;
- Județul Covasna – 3 focare;
- Județul Ialomița – 2 focare;
- Județul Iași – 2 focare;
- Județul Sibiu – 7 focare;
- Județul Sălaj – 4 focare;
- Județul Satu Mare – 7 focare.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
Dintre acestea, în intervalul 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 10 cazuri noi de PPA la mistreți, după cum urmează:
- Județul Alba – 1 caz, mistreț vânat;
- Județul Cluj – 3 cazuri, mistreți vânați;
- Județul Iași – 1 caz, mistreț găsit mort;
- Județul Sălaj – 5 cazuri, mistreți vânați.
Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:
– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
– de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
– nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.