Daniel Buda către Comisia Europeană: Sectorul agricol are nevoie de bani, nu de povești!

Fermierii români, alături de colegii lor europeni, se confruntă cu dificultăți majore din cauza creșterii prețurilor la îngrășăminte și energie, dar și a secetei severe, iar Comisia Europeană nu face altceva decât să amplifice aceste dificultăți prin propunerile privind reducerea consumului de fertilizanți sau a emisiilor de carbon, avertizează europarlamentarul Daniel Buda.

În cadrul unei dezbateri ce a avut loc săptămâna aceasta, în plenul Parlamentului European, privind nevoia urgentă a unei strategii a UE privind îngrășămintele pentru a asigura securitatea alimentară în Europa, Daniel Buda a atras atenția că, acum, principala problemă a fermierilor este creșterea uriașă a prețului îngrășămintelor, care reprezintă un risc la adresa securității alimentare.

„Domnule comisar, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că ne aflăm în ceasul al 12-lea în ceea ce privește securitatea alimentară, poate mă și ascultați, iar strategia privind îngrăsămintele trebuie pusă pe masă de îndată! Sectorul agricol s-a confruntat de-a lungul timpului cu provocări majore, fie că vorbim de lipsa forței de muncă ori pandemia COVID. Mai mult decât atât, anul acesta sectorul a avut de înfruntat trei provocări majore: creșterea prețului la îngrășăminte și energie, seceta severă și războiul din Ucraina. Din păcate, Comisia Europeană până în momentul de față nu a venit cu măsuri suficiente pentru sectorul agricol, iar propunerile privind reducerea consumului de îngrășăminte sau a emisiilor de carbon nu fac altceva decât să afecteze fermierii. Problema fertilizanților este una complexă, deoarece cea mai mare parte era importată din Ucraina și Belarus, iar prețul extrem de ridicat le face greu accesibile pentru fermieri.

Potrivit unor studii, nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți. Se estimează că cel puțin între 30 până la 50 % din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor. Atrag atenția, la modul cât se poate de serios, că este necesar să ne păstrăm mai departe capacitatea Uniunii Europene de a fi furnizori de alimente pentru zonele sărace ale lumii. Deoarece, în caz contrar, vom fi martori unor valuri de refugiați dinspre țările africane spre Uniunea Europeană.

Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că sectorul agricol are nevoie de bani, nu de povești! Pentru ca astfel fermierii Uniunii Europene să aibă acces la cantitățile necesare și suficiente de îngrășăminte, pentru a putea produce hrană de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori!”, a subliniat Daniel Buda în pplenul Parlamentului European.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole