15 iunie 2021 - 00:18

Daniel Buda: ”Pentru fermieri vin sume frumoase, nerambursabile”

În contextul acestui an secetos, irigarea culturilor este un lucru imperios necesar, însă din păcate foarte puțini agricultori își permit acest lux – este de părere Ion Olteanu, fermier cu vastă experiență. Ca și când asta nu ar fi suficient, se mai confruntă cu un alt mare neajuns, acela legat de legea arendării. Din dorința de a fi mai productiv și de a face o agricultură performantă, a luat în arendă suprafețe mari de teren,  pe care a fost nevoie ani la rând să facă amendamente astfel  încat producția obținută să se apropie de standardul pe care și l-a propus.

Lucrările au fost anevoioase și s-au întins pe mai multi ani, iar pe lângă aceasta a fost nevoie să investească în utilaje și inputuri, însă neavând banii necesari, a cumpărat aproape totul în leasing. Acesta se întinde pe ani și trebuie plătit la termen și tocmai când totul pare sa intre în linie dreaptă, de multe ori proprietarul de drept al terenului poate dorește să îl vândă, situație în care fermierul se alege doar cu paguba, iar proaspătul cumpărător intră în posesia unui pământ muncit, îmbogățit, curat, numai bun pentru a fi profitabil.

Pentru toate acestea se solicită ca factorii de decizie să intervină urgent pe legea arendei, motiv pentru care vine și cu o soluție – modelul de succes din Franța, care poate fi studiat și eventual adaptat, astfel încât fermierii să fie protejați și agricultura să prospere. Pasul următor ar fi cel spre o procesare performantă, ceea ce ar reprezenta un beneficiu incontestabil  pentru toți factorii implicați în această ecuație.

Un răspuns prompt pentru toate aspectele semnalate l-a oferit europarlamentarul Daniel Buda. În  exclusivitate pentru AGRO TV, acesta a promis că în ciuda perioadei restrictive în care ne aflăm, în cel mai scurt timp propunerea va intra în atenția factorilor de decizie. Acesta a mai oferit o veste bună pentru fermieri: de la Bruxelles vor veni, în perioada imediat următoare, sume frumoase nerambursabile, dar și ajutoarele naționale tranzitorii, menite să îi ajute pe fermieri, iar noi să putem avea pe piață produse 100% românești.