27 octombrie 2021 - 10:09

Daniel Buda, despre păstrarea plafonului de 250 capete la SCZ: ”MADR a luat decizia corectă”

Discuțiile pe marginea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) au iscat tensiuni între crescătorii de vaci și oficialii de la Ministerul Agriculturii. După ce decidenții le-au promis celor din asociații că vor elimina plafonul de 250 de capete pentru acordarea subvenției, decizia a fost întoarsă, iar plafonul s-a regăsit în varianta Ordinului publicat de MADR în dezbatere publică. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, europarlamentarul Daniel Buda a vorbit despre acest subiect, susținând că decizia finală a MADR este cea corectă.

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, a explicat că plafonarea SCZ este în spiritul Politicii Agricole Comune, care își propune să susțină în primul rând fermierii mici și mijlocii.

”A fost o greșeală a celor de la Minister această notificare către Comisie. Trebuie să înțelegem câteva aspecte importante legate de rolul Politicii Agricole Comune și trebuie să ne gândim de unde vin banii pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. Acești bani vin din resursele financiare europene, adică din banii trimiși de către Uniunea Europeană în statele membre; nu sunt bani naționali.

Rațiunea Politicii Agricole Comune pornește de la premisa de a sprijinii fermierii mici și mijlocii și pe cei aflați în dificultate în primul rând. În mod corect, în momentul în care s-a luat decizia de a se limita alocarea SCZ la 250 de capete, s-a mers pe această variantă deoarece s-a apreciat că dincolo de acest efectiv, fermele își pot permite să se dezvolte pe propriile picioare, adică au capacitatea de a accesa fonduri europene multiple de pe alte acte de finanțare”, a precizat Daniel Buda pentru AGRO TV.

De altfel, europarlamentarul s-a exprimat public încă de la izbucnirea scandalului, în favoarea păstrării plafonului de 250 de capete pentru SCZ la bovine.

”Eu am avut o poziție publică după ce am avut o discuție cu domnul ministru legată de revenirea la acest plafon de 250 de capete. Dacă s-ar fi mers pe varianta eliminării plafonului, atunci cu siguranță fermierii cu 30-40 de capete ar fi avut o resursă financiară mai mică pusă la dispoziție. (…) Acești bani trebuie să fie injectați în sectorul zootehnic pentru a fi sprijiniți fermierii mici și mijlocii. Fermele care au peste 250 de capete au posibilitatea de a accesa alte resurse financiare pentru a putea să fie competitive pe piață”, a mai subliniat Daniel Buda.

Potrivit europarlamentarului, merită discutate foarte serios și problemele de care se plâng crescătorii de vaci de lapte care susțin eliminarea plafonării, probleme precum prețul laptelui sau importurile de lapte, însă decizia actuală a MADR rămâne cea corectă.

”Eu știu care sunt problemele legate de prețul laptelui sau chestiunile legate de ceea ce înseamnă importul laptelui din alte țări ale Uniunii Europene; sunt părți negative care trebuie avute în vedere, dar sub acest aspect, MADR a greșit prima dată, când a trimis la Comisia Europeană notificarea pentru eliminarea acestui plafon și a luat decizia corectă când a revenit asupra acestei chestiuni și a păstrat plafonul la 250 de capete”, a mai precizat Daniel Buda.