Europarlamentarul Daniel Buda îl acuză pe ministrul Florin Barbu pentru votul pe NGT: „Cum crezi că cineva ne va mai lua în serios? Trebuie să ai mintea la purtător!”

Pozițiile diametral opuse în legătură cu noile tehnici genomice (NGT) l-au făcut pe europarlamentarul Daniel Buda să „scoată cuțitele” la adresa colegului său de coaliție, ministrul agiculturii, Florin Barbu.

După ce propunerea de regulament privind noile tehnici genomice (NGT) nu a trecut, luni, de votul Consiliul de miniștri AgriFish, unde România a votat împotrivă, alături de alte șase state, Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a acordat, marți, un aviz favorabil propunerii, cu u 34 de voturi pentru, 11 împotrivă și o abținere.

Deși au fost discuții pentru introducerea unui amendament care să asigure o anumită trasabilitate a semințelor din categoria NGT1, în cele din urmă proiectul a trecut cu varianta de-reglementării complete a acestora, a transmis europarlamentarul Daniel Buda, care a votat pentru.

„Fermierii europeni și implicit cei români vor avea la dispoziție semințe care vor genera culturi rezistente la secetă, culturi care necesită mai puține pesticide și îngrășăminte chimice dar care în același timp vor avea producții mai mari la hectar cu până la 2000 de kg conform unor specialiști din sector! Câteva scurte considerații: plantele obținute prin Noile Tehnici Genomice (NTG) nu sunt organisme modificate genetic (OMG)! Vorbim de procese de ameliorare care au loc și în natură doar că în intervale mai mari de timp! Prin propunerea comisiei AGRI, ne-am asigurat că nu vor fi brevetate «astfel de procese», dar și că va exista o bază de date «catalogate fiind» pentru cei interesați de trasabilitate! În același timp, producția ecologică este ținută în afara acestui regulament! În același timp EFSA, autoritatea în materie de siguranță, ne spune că nu există niciun risc pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor! Destul de inexplicabilă este, în acest context, dezbaterea internă pe acest subiect la nivel național!”, a scris Daniel Buda pe Facebook.

Europarlamentarul nu a ezitat să taxeze poziția adoptată de ministrul Florin Barbu la Consiliul AgriFish de luni, unde România a votat împotriva adoptării noului regulament privind NGT.

„Fie este un subiect greu accesibil publicului mai puțin avizat, fie interese mărunte au polarizat mediul asociativ, care ar trebui să lucreze exclusiv în interesul fermierilor! Ce s-a întâmplat acum cu NTG este o explicație clară a faptului de ce nu prea suntem luați în serios pe la Bruxelles, dar și că mai este mult până vom deveni o voce ascultată la nivel european! Cât de serioși putem fi considerați dacă pe parcursul unor ani declarăm că susținem NTG, dar mai apoi când să finalizezi procedurile impui niște condiții care de fapt demonstrează că nu cunoști subiectul! Trăim într-o ipocrizie care, dacă ne-ar durea, am striga de durere! Noi nu vrem OMG dar le importăm cu grație. 98% din șroturile de soia provin din organisme modificate genetic! Iar producerea laptelui, a cărnii, a ouălor și ce mai vreți dumneavoastră sunt toate dependente de furaje proteice, adică OMG!”, a mai scris Daniel Buda.

- Publicitate -

Mai mult, europarlamentarul a acuzat că toate eforturile depuse în Parlamentul European privind credibilitatea României, dar și anumite măsuri cerute în sprijinul fermierilor români au fost puse în pericol de atitudinea ministrului Florin Barbu din cadrul Consiliului AgriFish.

„Ne plângem și cerem în draci derogări pe GAEC 7 și 8 – adică rotația culturilor și terenuri pârloagă, deoarece altfel ne falimentează fermele, vrem derogare pe neonicotinoide pentru că ne mănâncă gândacii culturile, vrem ajutor de secetă, vrem ajutor de inundații, vrem ajutor pe bază de Ucraina, dar nu comunicăm o cifră la Bruxelles să vadă și acel comisar în ce ape te scalzi! Dar, noi vrem, vrem și iar vrem… Nu-i bai! Dăm și cu pumnul în masă pe aici pe la Bruxelles, obținem și derogare pe pesticide pe bună dreptate, dar în PE, nu în Consiliu, și am putea continua exemplele! Dar, tu, decident vremelnic din minister, așa cum suntem toți de altfel pe unde «om fi», cum crezi că cineva ne va mai lua în serios când îți sunt puse pe masă alternative aproape la toate nevoile tale, iar tu te ridici și pleci?! Mă întreb, dacă am fi trăit în vremurile în care s-au inventat antibioticele, ce am fi făcut?! Tratam mai departe bolnavii cu cărbunii stinși cu scuipat și ne descântam copiii la sân pentru că doar așa știam?! Sigur, te vezi cu mulți experți, și pro, și contra, dar până la urmă trebuie «să ai mintea la purtător» și să decizi! Funcția publică implică responsabilitate, în primul rând, pentru cei pe care-i reprezinți!”, a mai scris europarlametarul Daniel Buda

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole