Daniel Buda: „Este foarte complicat sa discuti despre practici ecologice intr-o ferma falimentara”

La reuniunea comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, organizată la data de 26 mai 2020, europarlamentarii din majoritatea statelor membre susțin faptul că fermierii au fost uitați atunci când s-au stabilit obiectivele incluse în cele două strategii (De la fermă la consumator și Biodiversitate 2030), în ciuda faptului că aceștia reprezintă elementul central pentru asigurarea unui sistem alimentar durabil.

Daniel Buda, europarlamentar român, a declarat că fermierii sunt constrânși prin obiectivele de ecologizare a Comisiei, iar prioritatea ar trebuie să fie alta. „Suntem preocupați de ceea ce înseamnă durabilitatea fermierilor, siguranța alimentară și, în același timp, accesul la alimente de calitate și la prețuri accesibile. Apoi putem să discutăm și despre ceea ce înseamnă ecologizare. Este foarte complicat să discuți despre practici ecologice într-o fermă care este falimentară. De aceea trebuie să fim preocupați în primul rând de durabilitatea fermierilor. Prin această strategie, Comisia Europeană a venit cu o serie de condiționalități și de constrângeri pentru fermieri. Are în vedere CE să vină și cu resurse financiare suplimentare care să fie puse la dispoziția fermierilor? Altfel, mi se pare profund imoral. Trebuie să venim cu resurse financiare pentru fermieri”, a declarat Daniel Buda.
 
Europarlamentarii i-au solicitat directorului general al DG AGRI transparență în ceea ce privește negocierea viitorului PAC. De asemenea, au întrebat și cum se va asigura Comisia Europeană că toate obiectivele incluse în cele două strategii vor fi respectate de statele membre.
 
„Obiectivele propuse ridică îngrijorări. Ați observat că în strategia De la fermă la consumator am pus accentul pe o abordare diferențiată, nuanțată în funcție de situația din statele membre. Ați remarcat care sunt aceste obiective propuse în ceea ce privește reducerea pesticidelor, a îngrășămintelor, a antibioticelor, obiectivele privind agricultura ecologică și restituirea terenurilor agricole naturii. Dacă vă uitați la agricultura verde, există foarte multe locuri unde putem aborda aceste obiective. Condiționalitatea sporită ne permite să abordăm chestiunea pesticidelor, a îngrășămintelor, apoi a eco-schemelor. În propunerea PAC (Politica Agricolă Comună) pe care am făcut-o, avem foarte multe elemente care ne permit nouă, Comisiei Europene, atunci când adoptăm Planurile Naționale Strategice, să abordăm atingerea acestor obiecte și să vedem dacă un stat membru ajută la atingerea acestor obiective în strategia pe care o propune. […] Pentru a pune în aplicare aceste strategii, trebuie să ținem cont și de securitatea și siguranța alimentară, dar și de competitivitate și de veniturile fermierilor”, susține Wolfgang Burtscher, directorul general al DG AGRI.
 
„Fermierii sunt în centrul celor două strategii. Există foarte multe provocări pentru ei. Această strategie De la fermă la consumator ar trebuie să acopere tot lanțul de aprovizionare. Comisia a făcut această propunere, sunt comunicări făcute și sunt propunerile făcute de către Comisia Europeană, iar acum Parlamentul European și Comisia AGRI ar trebui să le studieze și să emită păreri cu privire la acestea. Atunci când sunt analizate, este nevoie de evaluări de impact. Felul în care am făcut aceste propuneri ne permit o abordare aprofundată a lor. Va exista o evaluare de impact. Toate aceste obiective vor fi defalcate la nivel de state membre. Nu se poate ca statele membre care practică agricultură ecologică la nivel larg să fie nevoite să respecte aceleași obiective precum acele state membre unde agricultura ecologică se practică la scară mai mică. La fel și în ceea ce privește folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor. Situația diferă foarte mult de la un stat membru la altul”, este de părere directorul general.

Îngrijorările europarlamentarilor au fost legate de transparența decizională, dacă obiectivele deja stabilite vor fi revizuite în urma discuțiilor din perioada următoare și dacă fondurile necesare pentru aplicarea acestor obiective vor fi mai generoase față de propunerea inițială a Comisiei Europene. S-au adresat multe întrebări și cu privire la absența comisarului european pentru Agricultură de la conferința de prezentare a strategiilor De la fermă la consumator și Biodiversitate 2030.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole