19 septembrie 2021 - 20:03

Daniel Buda: Ameliorarea rasei Țurcane, cheia succesului pentru crescătorii de ovine

Ameliorarea rasei de oi Țurcane este cheia succesului în zootehnie și este un obiectiv care trebuie căutat și atins de către crescătorii de ovine români, este de părere europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Aflat într-o vizită la ferma care aparține de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie din localitatea Cristian, județul Sibiu, alături de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Bela Vaida, dar și împreună cu lideri ai asociațiilor crescătorilor de oi, europarlamentarul român a vorbit despre importanța cercetării în domeniul zootehnic. Daniel Buda susține că ameliorarea rasei Țurcane reprezintă cheia deschiderii spre piețele de desfacere și consolidării competitivității fermierilor.

”Acest institut se ocupă cu cercetarea științifică în domeniul dezvoltării rural –montane, a creșterii ovinelor, caprinelor și taurinelor din rase adaptate zonei montane. Astfel, în ferma pe care am vizitat-o, se cresc zeci de vaci și zeci de oi din rasa țurcană. Țurcana este cea mai populară rasă de oi din România, preferată de păstori pentru rezistența, dar și pentru producția de lapte, carne și lână”, a precizat europarlamentarul într-o postare pe facebook.

Daniel Buda subliniază că succesul în zootehnie se poate obține doar prin progres genetic, obținut în urma unor procese serioase și îndelungate de cercetare.

”Pentru a avea un sector competitiv la nivel mondial, sunt mai multe opțiuni pe care trebuie să le avem în vedere, una dintre acestea fiind ameliorarea rasei țurcane, o rasă adaptabilă. Este nevoie de o îmbunătățire a performanțelor, printr-un proces de încrucișare cu alte rase din Europa care să permită obținerea unor carcase de foarte bună calitate. Îi îndemn pe fermierii români să investească în genetică și animale de calitate! Uniunea Europeană a alocat 10 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură. Sunt bani care trebuie să se regăsească în fiecare fermă într-o formă sau alta. De noi depinde acest lucru!”, a mai spus Daniel Buda.