23 aprilie 2021 - 13:27

Daniel Botanoiu: “Legumicultorii romani sunt pe marginea prapastiei”

Problemele legumicultorilor români în criza coronavirus continuă! După lansarea de către Ministerul Agriculturii a platformei online, menită să sprijine legumicultorii să își vândă mai ușor produsele, producătorii de legume sunt în continuare nemulțumiți și așteaptă mai multe măsuri care să-i sprijine în aceste vremuri grele.

Fostul secretar de stat MADR, Daniel Botănoiu, a lansat în acest sens un mesaj pe pagina sa de facebook, în care cere actualei conduceri de la minister să vină în sprijinul fermierilor. Mai mult, Botănoiu propune și o serie de măsuri care ar trebui adoptate de actualul Guvern. Vă redăm intergal mesajul fostului ministru secretar de stat.

”Dragi români,

Este mai clar ca oricând că acum, restricțiile guvernamentale impuse după apariția coronavirusului au lăsat piețele pustii și legumicultorii pe marginea prăpastiei. Lucrurile astea se văd cu ochiul liber, nu are rost să ne mințim!

Există riscul ca legumicultorii să se decapitalizeze, astfel încât să fie în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea. Este un dezastru pentru ei, este un dezastru pentru consumatorii români care vor plăti mai mult, și este un dezastru pentru agricultura României!

Aș fi fost încântat să-l văd pe președintele țării, împreună cu prim-ministrul și ministrul agriculturii, în vizită într-o zonă legumicolă, unde erau instalate corturi care să preia legumele proaspete, LEGUME atât de necesare celor care suferă azi în România!

Pentru că ne pasă, pentru că vrem să-i ajutăm, propunem guvernului adoptarea unui set de măsuri urgente care să ajute legumicultorii și consumatorii români, astfel:

  • Achiziționarea, de către Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea”, a tuturor cantităților de legume proaspete și distribuirea acestora către spitale, către persoanele izolate din cauza COVID-19, către unități militare și către așezăminte sociale;
  • Rechiziționarea spațiilor de depozitare de legume-fructe și darea lor în administrare către cooperativele legumicultorilor și grupurile de producători;
  • Distribuirea, în bazinele legumicole, a corturilor militare în care să se facă colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete;
  • Achiziționarea de mașini specializate de transport marfă perisabilă, linii de sortare-ambalare, mașini de etichetat și înfoliat, cântare și bascule, motostivuitor, sisteme de supraveghere și control, etc.
  • Credite bancare, cu garanția statului, cu dobândă zero, pentru capitalul de lucru al Cooperativelor și a Grupurilor de Producători, pentru o perioadă de 18 luni;
  • Susținerea entităților economice din mediul rural care angajează forță de muncă în această perioadă de criză.

Dacă aceste măsuri vor fi realizate consumatorul român nu poate avea probleme cu asigurarea hranei.

Dacă aceste măsuri vor fi realizate legumicultorul român nu poate avea probleme cu menținerea activităților în sector.

Dacă aceste măsuri vor fi realizate balanța comerciala poate fi menținută la un nivel corect.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – vrem pragmatism, vrem măsuri!
Trebuie să le luăm! Deja este destul de târziu!
Vă mulțumesc!”, a transmis Daniel Botănoiu.