Daniel Botanoiu, despre seceta: ”Fermierilor trebuie sa li se acorde vouchere”

Modalitățile de luptă împotriva secetei ar putea fi cel puțin două: pe de o parte irigațiile și pe de alta, sistemele anti-grindină care stimulează căderea precipitațiilor. Daniel Botănoiu, fermier și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vorbit, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” moderată de Ovidiu Ghinea, despre prima dintre ele, în dorința de a da o mână de ajutor agricultorilor care în acest an înregistrează pierderi uriașe din cauza fenomenelor meteo severe.

”Dacă numărul fermierilor care irigă este relativ mic, motivul principal îl reprezintă lipsa banilor și  apoi descurajarea, de vreme ce 340 de proiecte așteaptă de mult timp să fie implementate și toate au ca obiect sistemele de irigații, mai ales în contextul în care 2020 este cel mai dificil din ultimii 30 de ani. Acum, când pagubele sunt foarte mari, fermierii trebuie urgent sprijiniți, cei mai mulți așteptând despăgubiri. Însă pentru a le primi ar fi bine să nu renunțe imediat la culturi și să aștepte comisiile de evaluare pentru a se încheia rapoartele de constatare, mai ales că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să aloce bani pentru acest lucru”, a spus Daniel Botănoiu în exclusivitate la AGRO TV.

Prin urmare, cea mai eficientă metodă de incurajare a fermierilor rămâne forma de sprijin financiar și, nu în ultimul rând, pentru a veni în ajutorul celor care dispun totuși de sisteme de irigații, aceștia să fie susținuți măcar cu plata facturilor pentru energia electrică folosită la udat. Pe de altă parte, fostul secretar de stat de la MADR este de părere că investițiile în echipamente cu ajutorul cărora apa să ajungă până la plantă ar trebui să fie și ele o prioritate.

”Pentru fermierii care sunt angajați în credite la bănci, amânarea ratelor nu este cea mai avantajoasa soluție, cea mai convenabilă variantă ar putea fi acordarea unor vouchere, cu care să își poată efectua plățile mai tâziu”, a mai spus Daniel Botănoiu la ”Agricultura la Raport”.

Redactor: Elena Picu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole