19 aprilie 2021 - 01:53

Daniel Botanoiu: Casa Unirea era cel mai bun lucru in aceasta perioada”

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea rămâne un subiect dezbătut în agricultura românească. Deși actuala conducere de la Ministerul Agriculturii nu vede cu ochi buni această structură, există voci în rândul fermierilor care consideră că aceasta ar fi fost extrem de utilă, mai ales într-o perioadă dificilă, cum este actuala pandemie.

Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fostul secretar de stat MADR, Daniel Botănoiu, a explicat de ce Casa Unirea ar fi fost esențială pentru fermierii români în această perioadă.

”Este o situație dificilă, și cu seceta, și cu pandemia și toate cele. De ce nu mărim noi rezervele de stat? În loc de 300.000 de tone la rezerva de stat, să mergem la un milion de tone, pentru că sunt momente grele. Să le cumpere statul și după aceea le pună pe piață.

Casa Unirea era lucrul cel mai bun, pentru că era administrată de privați. Trebuia lăsată să fie administrată de privați, așa cum a fost la început, să-i lași să lucreze acolo, pentru că n-o să poți să administrezi tu, statul. Scoate administrația privată la licitație și pune oameni. Casa Unirea era cel mai bun lucru care se pute întâmpla pentru toți – și pentru cultură mare, și pentru legumicultură, pomicultură, viticultură și orice altceva. În plus, în momente de pandemie, doar puneai mâna pe un telefon și spuneai ”du acolo atâtea tone de făină, dincolo atâtea tone de zahăr, pentru că avem populația care suferă”. 

Era lucrul cel mai bun, și nu pornim de la magazine și magazinașe. Noi porneam de la lucruri importante – centre de depozitare și toate cele.

Nici n-au lăsat-o să funcționeze și au zis că nu e bună. Dar i-a întrebat cineva pe legumicultori, pe producătorii de făină, de zahăr? Pe ei nu-i deranjează producția, ci vânazrea”, a explicat Daniel Botănoiu, fost secretar de stat MADR.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a exprimat în repetate rânduri pe marginea acestui subiect, susținând că adevărata soluție ar fi cooperativele, nu Casa Unirea.