Daniel Botănoiu (AFR): „Vom asista la abandonul fermelor! Să mănânci va fi un lux în viitor!”

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, atrage atenția că în perioada următoare riscăm să asistăm la abadonul fermelor în România, iar pentru români mâncarea ar putea deveni un lux.

Liderul AFR își argumentează previziunile prin scumpirile dramatice la care asistăm în ceea ce privește inputurile, îngrășămitele, energia electrică, gazelor sau motorina, precum și prin punerea în practică măsurilor draconice impuse de UE prin strategia „Green Deal”, fără a se ține cont de impactul pe care acestea îl vor avea asupra agriculturii și a fermierilor.

Conform lui Botănoiu, riscurile legate de o criză alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară, având în vedere că importăm majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de 3 miliarde euro, relatează AGERPRES.

„Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară! În situaţia particulară în care România importă majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro nu reprezintă decât un risc real. Nu numai preţul mare al îngrăşămintelor duce la creşterea preţului produselor agroalimentare, ci şi costul tuturor inputurilor. Gândiţi-vă, o tehnologie fără apă ce ar însemna, ce şansă de reuşită ar avea? Sau fără utilizarea erbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor şi cu cantităţi reduse de îngrăşăminte?”, a declarat Daniel Botănoiu.

Președintele AFR consideră că, din cauza creşterii preţului inputurilor odată cu restricţiile acceptate prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), vom asista la majorarea preţului materiilor prime agricole europene, la dispariţia activităţilor din rural, în special în ţările estice, şi la o migraţie în creştere.

„Vom produce mai puţin şi mai scump, ceea ce este în dezavantajul consumatorului român, care nu îşi permite cumpărarea de produse alimentare mai scumpe cu circa 40%, ştiut fiind faptul că salariile nu au crescut în ultimii doi ani, iar inflaţia a ajuns la 8%. Preţul alimentelor creşte şi această creştere nu se regăseşte în buzunarul producătorilor ci pe întregul lanţ până la consumator”, a precizat Botănoiu.

Fermierii români se află în fața unei situații teribile în privința costurilor: preţul de achiziţie al îngrăşămintelor azotoase în 2020 a fost de 900 lei, iar în prezent a depăşit bariera de 4.000 lei/tonă. La toate acestea se adaugă creşterea preţului gazelor naturale cu 40%, a energiei electrice cu 19% şi a motorinei cu 21%.

„Sunt creşteri enorme pentru un sector agroalimentar care în cei mai buni ani are un profit de maximum 5%. Inputurile mai scumpe, lipsa biotehnologiilor, interdicţia privind utilizarea pesticidelor, cantităţi reduse de îngrăşăminte, punerea în practică a eco-schemelor nu duc decât la abandonul fermelor! Cu plăţi directe reduse, cu un buget pentru agricultura mai mic şi cu pretenţii mai mari de mediu şi climă nu putem avea decât produse mai puţine şi mai scumpe. Să mănânci poate fi un lux în viitor, în special pentru cei cu venituri reduse”, a adăugat liderul AFR.

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a enumerat, însă, și câteva „măsuri urgente”, care ar trebuie luate pentru sprijinirea producătorilor români şi anume: susţinerea exploataţiilor agricole (zootehnie, vegetale, legumicultură, piscicultură) prin scheme de ajutor de stat, susţinerea preţului energiei electrice, gazului, motorinei odată cu implementarea investiţiilor pentru asigurarea necesarului de energie în ferme, încurajarea consumului de produse interne şi operaţionalizarea Casei de comerţ Unirea.

Botânoiu consideră, de asemnea, că este nevoie şi de sprijin pentru asigurarea necesarului de material genetic pentru sectoarele aflate în dificultate şi de majorarea Rezervei de stat la produsele esenţiale.

O altă măsură de sprijinire a fermierilor este finalizarea planul naţional de irigaţii. Mai mult, în opinia lui Botănoiu, în producătorii agricoli ar trebui să beneficieze de apă gratuită la SPP (staţie de pompare) şi de susţinerea costului acesteia cu 50% de la SPP la plantă.

De asemenea, trebuie continuate investiţiile în zona montană, dar şi susţinerea tânărului fermier, a liceelor agricole şi infrastructurii în cercetare şi inovare.

Nu în ultimul rând, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a ținut să sublinieze că forţa de muncă din agricultură trebuie susţinută prin majorarea salariului până la 3.000 lei şi acordarea unor facilităţi similare celor din sectorul construcţiilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole