Daniel Botanoiu: ”Acum este momentul sa bagi bani in agricultura”

Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, moderată de Ovidiu Ghinea, Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a punctat câteva lucruri de importanță majoră pentru fermieri. Unul dintre acestea se referă la faptul că a venit momentul scadenței și băncile pun presiune pe fermieri pentru a-și încasa ratele scadente, fără a ține cont că acest an agricol a fost dezastruos, iar lucrătorii pământului trebuie ajutați.

”Fermierii sunt minerii de suprafață ai agriculturii, ei trebuie să fie o forță, să fie uniți și puternici psihic și fizic. Este mare nevoie de ei pentru că traversăm perioada de pandemie, se închid granițele, nu mai putem importa carne sau pâine congelată. Și dacă am importa, de unde bani sa plătim? Trebuie să le producem noi în țară, să ne asigurăm hrana noastră”, a subliniat Daniel Botănoiu.

Un alt aspect considerat vital este cel legat de Legea mirosurilor, care ar trebui să intre în vigoare și care impune sarcini noi pentru fermele cu activităţi care deranjează olfactiv.

”Eu vă spun atât, niciun fermier nu a fost consultat când s-a lucrat la această lege, pentru că altfel nu ieșea în forma actuală. Poți să impui reguli pentru ce mirosuri consideri, dar nu pentru ferme. Oricum este o prevedere legală în vigoare, care stabilește clar unde și în ce condiții se amplasează. Eu sunt sigur că va suporta modificări, pentru că forma actuală este inacceptabilă” a mai spus Botănoiu.

Fostul secretar de stat a mai vorbit și despre pericolul spargerii fermelor mari, care ar putea provoca mari probleme în agricultura românească.

”Spargerea fermelor nu este o soluție. Astăzi nu mai găsești un om pe care să-l iei și să-l pui să răspundă de fermă. Nu ai pe cine. Imaginați-vă o fermă mare spartă în 20. Cine se ocupă de ele? La nivel mondial, toată lumea caută să comaseze, să producă, să controleze siguranța alimentară, să aibă producție la nivel local, să aibă genetică la nivel local. Dacă mânie se întâmplă o altă pandemie, ce faci? Tu depinzi de inputuri de afară, genetica de afară, grăsunii îi iei de afară… Aici trebuie găsită portița și acum e momentul cel mai important să bagi bani în agricultură. Dacă îi bagi acum, o să ai efectele pozitive peste câțiva ani”, a mai explicat Daniel Botănoiu.

Autor: Elena Picu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole