Danemarca deferita Curtii de Justitie a UE in cazul scandalului “Feta”

Comisia a decis astăzi să trimită Danemarca la Curtea de Justiție a UE pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor care îi revin în conformitate cu legislația UE privind schemele de calitate pentru produsele agricole și produsele alimentare.
 
Companiile din Danemarca produc și exportă brânză albă în țări din afara UE, după ce au fost etichetate drept „Feta”. „Feta” este o denumire de origine protejată înregistrată (DOP) din 2002 în UE și, ca atare, poate fi produsă doar în Grecia, conform unui set de specificații de producție.
 
Comisia consideră că această practică reprezintă o încălcare directă a protecției acordate de înregistrare, întrucât denumirea este de origine protejată (DOP), iar autoritățile daneze nu au reușit să interzica sau să oprească folosirea acesteia. Prin abținerea de a face acest lucru, Danemarca încalcă atât Regulamentul privind schemele de calitate, cât și principiul cooperării sincere între Uniune și statele membre (articolul 4 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană). Această conduită nu încalcă doar legislația actuală a UE, dar este de asemenea probabil să frustreze negocierile în curs de desfășurare dintre Uniunea Europeană și țările terțe pentru încheierea de acorduri bilaterale care să asigure protecția DOP-urilor europene și promovarea produselor UE de calitate în afara UE.
 
 Comisia a decis să deschidă procedurile de avertizare pentru încălcarea normelor UE, împotriva Danemarcei, în ianuarie 2018, trimițând o scrisoare de notificare formală. În contextul unei proceduri de încălcare, Comisia a invitat autoritățile daneze să ia măsurile adecvate pentru a interzice sau a opri companiile stabilite pe teritoriul său să efectueze această practică.
 
Întrucât Danemarca nu a abordat problemele ridicate, Comisia a decis să trimită cazul la Curtea de Justiție a UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole