28 septembrie 2021 - 10:56

Dana Tanase (ARC): Veterinarii de libera practica au fost spectatori la ultimul episod de PPA

Medicii veterinari de liberă practică trebuie să fie implicați mult mai mult în procesul de supraveghere a gospodăriilor, susține directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase. La o conferință organizată cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea asociației, aceasta a subliniat faptul că până acum, veterinarii de liberă practică au fost ”un fel de spectatori” în ceea ce privește episoadele de pestă porcină africană, deși ei ar trebui considerați precum medicii de familie.

“Trebuie să luaţi în calcul şi implicarea directă a medicilor veterinari de liberă practică. S-a văzut în episodul care a trecut că ei au fost un fel de spectatori. Cei care au fost pe teren au fost medicii veterinari de la direcţiile sanitare-veterinare, iar cei de liberă practică au fost uitaţi, când ei sunt, din punctul meu de vedere, precum medicul de familie, care poate să meargă din curte în curte şi poate să supravegheze, să vadă dacă omul are porcul bolnav, dacă porcul este sănătos şi aşa mai departe. Şi, un alt aspect deloc de neglijat, îl constituie respectarea legii. Legea trebuie respectată cu sancţiuni drastice pentru cei care nu declară animalele. Să se termine cu sămsăritul şi cu toate animalele şi porcii tăiaţi prin curţi, purtaţi în portbagaje. Unul care are acasă 50 de porci face concurenţă neloială producătorilor, fermierilor care muncesc, care plătesc taxe şi impozite la stat şi lucrează conform legii, iar ceilalţi nimeni nu crede că poate să trăiască pentru consum propriu din 50 de porci pe an”, a precizat Dana Tănase.

Ea a prezentat pe larg situația virusului PPA în România, precizând că doar județele Bistrița-Năsăud și Suceava au rămas, până acum, neatinse de această molimă. 

“Harta la nivel european privind evoluţia pestei porcine africane în România, conform datelor primite luni de la Ministerul Agriculturii, valabilă la 6 decembrie, arată că doar două judeţe din România nu sunt în roşu. Vorbim de judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Evoluţia bolii la nivel continentului european arată mici restrângeri de focare undeva în Polonia. În ţara noastră, situaţia la 9 decembrie arată că focarele active sunt cele în roşu, iar toată partea Dobrogei a ajuns în negru, deci au fost stinse focarele şi nu a mai apărut absolut nimic, dar, cu toate acestea, România are încă trei sferturi de ţară în roşu, dacă nu mai mult la nivel european”, a mai adăugat directorul executiv ARC.

Mai mult, potrivit ei, România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la începutul epidemiei de pestă porcină africană. ”La nivelul Comisiei Europene şi la nivelul UE există temerea că aceste efective nu se pot reface într-un timp foarte scurt, pentru că există anumite constrângeri legate de creşterea porcului – în special cele legate de bunăstarea animalelor – şi există anumite reticenţe şi bineînţeles de protecţia mediului”, a mai subliniat Dana Tănase.