De la multinațională, la mica gospodărie – Dan Ivașcu, un model de urmat pentru micii fermieri

dan ivașcu fermier

Așa cum v-am obișnuit aici la AGRO TV, ne place să punem în evidență modele de succes din agricultura românească, fermieri care pot reprezenta un exemplu pozitiv și un model de urmat pentru toți cititorii noștri. Astăzi vă prezentăm povestea lui Dan Ivașcu, un fermier care a înțeles că se poate face performanță în agricultura românească și pornind de la o gospodărie mică, pas cu pas.

În urmă cu 7 ani, acesta a renunțat la jobul său dintr-o multinațională pentru a se dedica agriculturii. Și ce loc mai bun de a porni decât gospodăria părintească?

”În urmă cu mai bine de 7 ani am pornit activitatea în propria gospodărie, pornind de la constatarea că satul românesc s-a depopulat. Și nu s-a depopulat pentru că țăranul nu mai știe să muncească sau a devenit puturos, ci pentru că țăranul a trebuit să plece. El a muncit tot timpul, dar nu a reușit să facă performanță acolo, pentru că nu a avut o piață de desfacere.

Eu am decis să plec de unde lucram, de la o multinațională. A fost foarte complicat să renunț la un statut pe care îl aveam în acel moment și să trec la o activitate despre care recunosc că nu știam prea multe. A trebuit să învăț din aproape în aproape. Începutul a fost cu 300 de găini ouătoare, 4 vaci de lapte și un solar pe legumicultură”, a povestit fermierul Dan Ivașcu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În primă fază, gospodarul și-a vâdut produsele în piață, pe tarabe, însă a realizat rapid că nu este o variantă viabilă pe termen lung. Rețeta succesului a fost, însă, una pe care mulți ar fi considerat-o bizară: un magazin în mall.

”La început, am vândut produsele pe tarabe în piața centrală din Buzău, după care mi-am dat seama că nu este suficient și am deschis primul magazin în piață. La scurt timp, însă, mi-am dat seama că în piață nu sunt clienții pe care îi caut eu. De regulă, în piețele din orașe, clienții se axează mai mult pe preț, nu pe calitatea. Eu veneam cu o calitate foarte bună, toate produsele erau 100% naturale și a trebuit să îmi caut clienții. Unde credeți că i-am găsit? În mall. Acolo am deschis primul magazin de succes”, ne-a mai spus fermierul.

Ca mic fermier, însă, este greu să te descurci de unul singur, așa că Dan Ivașcu a mizat pe asociere și a pus bazele unei cooperative agricole – „Unirea Gospodarilor Mihăileşti”. Înființată deja de un an, cooperativa are mai bine de 20 de membri, iar afacerile fiecăruia prosperă datorită acestei asocieri. Vă invităm să urmăriți mai multe detalii despre funcționarea acestei cooperative în emisiunea ”Agricultura la Raport”:

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.