28 iunie 2022 - 13:07

Dan Herțeg: ”Suntem fermieri europeni de mâna a doua”

Problema plăților directe pentru fermierii din Uniunea Europeană este una intens dezbătută și zilele acestea la Bruxelles. Fermierii din mai multe țări din estul Europei, printre care și România, spun că subvențiile pe care le primesc nu sunt la nivelul celor pe care le iau fermierii din vest, fapt care creează mari nemulțumiri.

În emisiunea ”Portret de fermier”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Dan Herțeg, un mare fermier din comuna Semlac, județul Arad. Acesta spune că agricultorii români sunt ”fermieri europeni de mâna a doua”, în condițiile în care subvențiile pe care le primesc nu le permit să fie competitivi pe piața europeană. 

”Subvenția reprezintă o gură de oxigen, în condițiile în care noi suntem subvenționați undeva la 50-60% din subvenția europeană. Aș prefera ca toată Europa să nu mai aibă subvenție, nici măcar noi, să fie prețurile reale. Atunci ar fi o concurență loială. Până atunci, suntem fermieri europeni de mâna a doua, vom continua probabil încă 7 ani așa. (…) Nu știe nimeni ce se întâmplă, nu este nimic predictibil, probabil nici nu se vrea. La revoluție am primit terenul în bucățele, ne-am chinuit 30 de ani să-l grupăm, să facem parcele mari, să putem lucra cu utilaje mari și performante; acum vine Europa și vrea din nou să diminuăm suprafețele, să nu avem randament, să nu-i putem concura. Asta e marea lor problemă, ei vor să fim doar economie de consum, nu de piață”, a declarat Dan Herțeg pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.